Чи помічали ви, як за останні декілька років в наше життя тісно ввійшла приставка «еко»? На полицях магазинів все частіше можна побачити органічні продукти харчування, еко-косметику та текстиль виготовлений з органічних тканин. Даний тренд стрімко набирає популярності в Україні.

Сучасні проблеми потребують сучасних рішень. Зараз для покупців важливо знати з якої сировини виготовляється продукція та чи відповідає вона міжнародним стандартам якості. Тому виробники намагаються виготовляти продукцію з використанням матеріалів та методів, які мають низький вплив на навколишнє середовище.

Якщо про органічну їжу та еко-косметику ми вже знаємо все, то текстиль виготовлений з органічної бавовни — це щось нове для нашого ринку. Але ж бавовна — це і так натуральне волокно. То чим ж відрізняється органічна бавовна від звичайної? Та що робить її органічною?

Бавовна — основний матеріал в індустрії моди, на його долю припадає близько третини волокон, використовуваних для виробництва одягу та інших текстильних виробів у всьому світі. Зростання усвідомлення негативного впливу бавовни на екологію призвело до зростання попиту на органічну бавовну. Якщо ви коли-небудь порівнювали органічну та неорганічну бавовну, ви, ймовірно, помітили різницю між ними. Звичайна бавовна має білосніжний колір, а справжня органічна бавовна буде мати не зовсім білий колір, адже не містить пестицидів, пігментів, відбілювачів та володіє гіпоалергенними властивостями.

 

Виробництво органічної бавовни базується на натуральних добривах та насінні, кожен етап проходить строгий контроль. Тому органічна бавовна росте повільніше, але має більш міцніші волокна. Оскільки органічна бавовна вирощується без шкідливих хімікатів, то залишає ґрунт, повітря і воду без забруднюючих речовин, а також виробляє на 46% менше CO2 та скорочує використання води на 91% в порівнянні зі звичайною бавовною.

Основні переваги текстилю з органічної бавовни:

  • Міцні та більш довговічні волокна
  • Пропускає повітря і дозволяє шкірі «дихати»
  • Поглинає надлишкову вологу, зберігаючи почуття сухості
  • Тканина не шкодить ні людині, ні природі
  • Гіпоалергенна

Текстиль з органічної бавовни часто продається за вищою ціною. І не всі споживачі готові переплачувати, бо не розуміють в цьому сенсу. Давайте розбиратися!

Отож, чому вироби з органічної бавовни коштують дорожче, ніж неорганічні? Зібрали 5 основних причин:

1. Затрати на збір урожаю

  • При вирощуванні органічної бавовни все одно доводиться обробляти поля та боротися зі шкідниками. Екологічні методи обробки коштують дорожче, ніж хімікати для неорганічної бавовни.
  • Для органічної бавовни потребуються більші земельні ділянки.
  • Органічна бавовна збирається вручну, а не машинами, а це потребує більше часу та грошей.

2. Затрати на виробництво

  • Текстиль, виготовлений з органічної бавовни, сертифікована GOTS, використовує нетоксичні або натуральні барвники, які коштують дорожче.

3. Менший ринок/попит

  • Не дивлячись на те, що популярність органічного текстилю росте, ринок збуту набагато менший, ніж у виробів з неорганічної бавовни. Це призводить до більш трудомісткого і дорожчого процесу.

4. Зарплати працівникам

  • Виробництво органічного текстилю, сертифікованого GOTS, гарантує справедливу винагороду всіх працівників протягом виробничого процесу та справедливі умови праці.

5. Вартість сертифікації

  • Сертифікація GOTS обходиться виробникам органічного текстилю дорого.
  • Сертифікація потребує щорічного оновлення.

Вища вартість органічної бавовни сертифікованої GOTS зводиться до збільшення витрат на виробництво одягу. За даними Intracen, вироби з органічної бавовни, сертифіковані GOTS, в середньому на 20-30% дорожчі, ніж вироби зі звичайної бавовни.

 

Тепер ви знаєте трохи більше про органічну бавовну. Готові до змін?

Перейти на органіку стає простіше з Євробізнес Україна. В 2021 році у нас з’явилася перша органічна лінійка рекламного текстилю під нанесення логотипу від французької компанії Solo Group.

Колекція бренду Sol`s налічує 19 моделей жіночого, чоловічного, дитячого та унісекс текстилю виготовленого з органічної бавовни та має сертифікацію OCS 100, OCS BLENDED, GOTS та Standard 100 OEKO-TEX.


Футболка з органічної бавовни

Crusader Men, Crusader  Women, Crusader Kids

Матеріал: 100% органічна бавовна оброблена ензимами для більшої м’якості

  

  

Худі унісекс з органічної бавовни

Stellar, Stellar Kids

Матеріал: 80% органічна бавовна, 20% перероблений поліестер

 


Світшот унісекс

Comet

Матеріал: 80% органічна бавовна, 20% перероблений поліестер

  


Еко-сумка

Organic Zen

Матеріал: 100% органічна бавовна

  

Колекція футболок з органічної бавовни бренду RTP APPAREL

RTP APPAREL виготовляє якісний текстиль, сертифікований OEKOTEX class 100. Виготовлений з органічної бавовни та сертифікований OCS 100 ®/ OCS Blend ®.
Футболки RTP APPAREL виробляються в чотирьох основних кольорах: чорний, білий, темно-синій і сірий меланж. Класичні кольори для контрастного та якісного брендування.



Футболка COSMIC 155

Men, Women, Kids

Матеріал: 100% органічна бавовна

    


Футболка TEMPO 145

Men, Women, Kids

Матеріал: 100% органічна бавовна

    


Футболка TEMPO 185

Men, Women, Kids

Матеріал: 100% органічна бавовна