Лазерне гравіювання – це нанесення стійкого зображення за допомогою сфокусованого лазерного променя. Так називають один із методів брендування товарів. Брендовані речі потрібні для сувенірів на заходи, присвячені державним та календарним святам, річницям компаній, також їх часто використовують для нагородження переможців спортивних змагань, творчих конкурсів. Це не просто красива ідея, що втілюється в подарунках. Нанесення логотипів компанії та корпоративної символіки – це шлях до впізнаванності бренду за будь-яких обставин. Гравіювання допоможе індивідуалізувати речі, перетворити масову сувенірну продукцію на ексклюзивні подарунки. Вишуканий напис або оригінальний малюнок роблять буденну річ дорогою й улюбленою.

Компанія Євробізнес України пропонує брендування якісних товарів різними способами. Один з найпопулярніших методів – лазерне гравіювання. Замовникам подобається стійкість зображень, нанесених лазером, вважається, що так випалюють вічні написи та малюнки, які не стираються роками.

процесс гравіювання

Як проходить процес гравіювання

Перший етап – дизайнер вислуховує замовника і створює макет для нанесення. Іноді використовують вже готовий ескіз. У комп'ютерну програму вносять параметри зображення і налаштовують діаметр та інтенсивність променя, ширину і глибину ліній. Потім йде другий етап – зображення переносять на поверхню. Весь процес здійснюється під контролем комп’ютера.

Послідовність така: спочатку лазер потрапляє на поверхню предмета й нагріває її до високої температури. Під час взаємодії лазерного променя відбувається випалювання частинок поверхні в потрібному місці для утворення зображення. Йде випаровування випалених частинок (деякі джерела називають цей етап видуванням). Заглиблення в поверхні, зроблені лазерним променем, утворюють задане зображення.

Зазвичай промені мають вузький фокус, тому зона дії лазера на поверхню досить незначна. Структура матеріалу не зазнає суттєвих змін чи руйнацій. Ймовірність пошкодження речей нульова. При лазерному гравіюванні не виникають деформації поверхні, тріщини та інші пошкодження. Глибина нанесеного зображення залежить від кількох факторів:

  • характеристик лазера;
  • потужності випромінювання;
  • часу, що займав процес обробки;
  • кількості проходів променя по малюнку;
  • щільності матеріалу, з якого виготовлений виріб.

Існує багато матеріалів, на які можна наносити зображення лазером. Сучасні лазерні апарати можуть змінювати налаштування, щоб забезпечити якісне гравіювання на різних предметах.

На які поверхні наносять лазерне гравіювання?

Нанесення малюнків і написів методом лазерного гравіювання використовують для брендування канцелярських виробів, бізнес-аксесуарів, сумок, рюкзаків, ґудзиків, бігунків для блискавок тощо. Лазерне гравіювання роблять на виробах, виготовлених з:

  • дорогоцінних та звичайних металів;
  • натурального дерева; скла;
  • натуральної шкіри;
  • шкірозамінника;
  • каменю; акрилу.

Зображення цим методом можна наносити не тільки на пласку поверхню, а й на товари різної форми. Тип поверхні впливає на колір зображення. Малюнок чи напис, випалений лазерним променем на дереві, буде мати темний колір. Деревина добре реагує на потужність променя. Така термообробка дозволяє робити на дереві, фанері та МДФ складні зображення з різними відтінками. На темному анодованому алюмінії лазером роблять картинки білого кольору, вони вдало контрастують з поверхнею.

Найчастіше гравіювання роблять безпосередньо на виробі, але в деяких випадках можуть використовувати шильди. Шильди – це невеликі пластини, які виготовляють з металу або фольгованого пластику. Вони мають елегантний і благородний вигляд. Шильди застосовують при нанесенні зображень на дорогі речі.

Гравіювання на металі

лазерне гравіювання на металі

На металевій поверхні за допомогою лазерних променів роблять дуже чіткий малюнок або напис. При застосуванні такого методу нанесення не використовуються ніякі хімічні речовини. Для нанесення беруть твердотілий лазер, який пропалює зображення. Лазерні промені взаємодіють з верхнім шаром металу таким чином, що він просто випаровується, залишаючи після себе малюнок. Особливість методу в тому, що він підходить не тільки для м'яких металів, наприклад алюмінію, а й для твердих сплавів. Колір гравіювання залежить від типу металу. Красиво й вишукано виглядають логотипи на виробах з золота, латуні, срібла, алюмінію та нержавіючої сталі.

Гравіювання роблять на металевих виробах будь-якого розміру і форми. Це можуть бути ручки, візитниці, флешки, фляги й келихи.

Перед нанесенням металева поверхня не потребує попередньої обробки. За допомогою лазерного променя можна нанести символи дуже маленького розміру – від 2 мм, а лінії – від 0,2 мм. Всі зображення на металі стійкі до механічних пошкоджень.

Гравіювання на шкірі

лазерне гравіювання на шкірі

Шкіряні вироби з логотипом або корпоративною символікою – один з найкращих подарунків. Лазером наносять зображення на різні речі, виготовлені з натуральної шкіри:

  • гаманці; сумки;
  • теки;
  • ремені;
  • футляри;
  • брелоки тощо.

Для лазерного гравіювання підходить натуральна шкіра високої щільності Crazy Horse, яка має товщину 1,3-1,6 мм. На її поверхні, щоб отримати потрібний рельєфний малюнок, лазером видаляють тонкий шар матеріалу. Після обробки лазерним променем шкіра змінює свою структуру і зображення лишається на ній назавжди.

Лазерне гравіювання на дереві

лазерне гравіювання на дереві

Деревина – це натуральний матеріал, вироби з неї мають неабиякий шарм. Дерев’яні речі з гравіюванням стають особливими й оригінальними. Лазерні промені можна застосовувати на різних дерев’яних поверхнях. При певному налаштуванні обладнання створюють зображення потрібного розміру й глибини.

Якість малюнка і його відтінки залежать від породи дерева. Кожна порода під дією лазерних променів дає різну реакцію, тому відтінок зображення буде різним. Після закінчення процесу деревину можна пофарбувати або покрити лаком. Гравіювання можна виконувати на необробленому та лакованому дереві.

Найчастіше лазерне гравіювання використовують для нанесення логотипів на дерев’яних:

  • скриньках та ящиках;
  • фігурках;
  • годинниках (на моделях з дерев’яним корпусом);
  • дошках;
  • коробках для вина;
  • киях для гри в більярд тощо.

Для гравіювання на дереві, шкірі та пластику використовують газовий лазер, в якому активним середовищем є вуглекислий газ.

Скло під лазерними променями

Малюнки на склі мають чудовий вигляд, але скло легко б’ється, тому зображення на нього нанести не так просто. Лазерне гравіювання залишає на скляній поверхні зовсім невеликі заглиблення, тому цей метод дозволяє робити складні малюнки та орнаменти без тріщин. Лазерний промінь проникає в скло і створює точкові мікроруйнування.

Лазерне нанесення повністю виключає деформацію чи пошкодження скляної поверхні. Метод забезпечує високу точність та деталізацію малюнка. Зображення на склі з часом залишаються помітними та чіткими. При використанні газового лазера виникає оригінальний матовий ефект.

 

Переваги лазерного гравіювання

Нанесення зображень лазерними променями має багато переваг. Одна з найважливіших – це стійкість картинки. Таке зображення довго не стирається й не втрачає гарний вигляд. Крім довговічності, нанесення лазером має багато інших плюсів:

  • висока деталізація зображення;
  • нанесення на великі й малі тиражі продукції;
  • робота не потребує проміжних та підготовчих етапів;
  • швидке нанесення;
  • екологічність процесу.

Застосування лазера – це досить економічний спосіб брендування, особливо, якщо замовляти великий тираж. До того ж, цей метод – універсальний, лазером можна зробити написи та малюнки на поверхнях різного типу.

Обмеження для лазера

Є речі, які потрібно знати, перед тим, як замовляти нанесення лазером. Фахівці стверджують про неможливість на деяких матеріалах забезпечити 100%-ву відповідність кольору напису чи логотипа. Відтінок залежить від кольору поверхні, яка виявиться під випаленим зовнішнім шаром. Якщо це дерево або шкіра, то там будуть варіанти. На металі зображення теж можуть бути темнішими чи світлішими, це складно передбачити.

Якщо виріб, на який планують нанести зображення, має складну форму, то робота може зайняти більше часу. Найшвидше гравіюють вироби прямокутної форми. Нанесення зображення на циліндричну поверхню, коли маркують термоси чи термокухлі, потребує більше уваги й зусиль.

Не всі матеріали можна гравіювати лазером. Такий тип нанесення не підходить для виробів з пластику, тканини, кераміки. Якщо замовляти малий тираж, то вартість кожного екземпляра буде вищою. Робити замовлення 1 виробу можливо, але економічно невигідно.

Замовити брендування якісних товарів методом лазерного гравіювання, вишивки, деколювання можна в компанії Євробізнес Україна. Ми пропонуємо професійний дизайн, оперативне виготовлення макета та швидке виконання замовлення. У нас приємні ціни й відмінна якість.