Брендована сувенірна продукція та промоодяг завжди мають попит. Маркетинг любить, щоб торгові марки були впізнаваними. При нанесенні логотипів та корпоративної символіки на сувеніри, ручки, одяг, посуд, електротовари, сумки й парасолі відбувається проста й геніальна дія – звичайні речі перетворюються в корисні рекламні носії. Треба сказати, що всі вироби ідеально справляються з цією додатковою функцією.

Наносити зображення на товари можна різними способами. Компанія Євробізнес Україна пропонує брендування методом УФ-друку, лазерного гравіювання, вишивки, деколювання та тамподруку.

Брендування методом тамподруку

Що таке метод тамподруку

Тампонний друк – один зі способів нанесення логотипів та корпоративної символіки, який можна замовити в нашій компанії. Це швидкий і не надто затратний метод брендування товарів, що виготовлені з різних матеріалів.

Тамподруком називають глибокий непрямий друк, при якому зображення переносять з кліше на виріб за допомогою еластичного силіконового тампона, який є проміжним елементом. Першими винайшли технологію в минулому столітті швейцарські годинникарі, в сучасному вигляді вона практикується з початку 80-х, коли тампон почали виготовляти з силікону.

Метод дозволяє робити нанесення в один, два або три кольори. Підходить для брендування виробів з будь-якою поверхнею. Прикладом такого нанесення може бути друк логотипів на ручках, олівцях, запальничках – це те, що дуже часто замовляють клієнти в Києві. Замовникам подобається такий спосіб друкування, він забезпечує точне й стійке зображення, яке додає товару індивідуалізацію і неповторність. Також великий плюс в тому, що технологія дозволяє використовувати відразу кілька фарб, цим вона нагадує багатоколірний трафаретний друк.

На якість відбитків впливають:

  • тип фарби;
  • майстерність виконавця;
  • матеріал тампона.

Сьогодні для виготовлення тампонів використовують найсучасніші матеріали – поліуретан та силікон холодної вулканізації. При застосуванні обладнання з цих матеріалів всі відбитки будуть мають відмінний вигляд. Одним тампоном без втрати якості можна зробити до сотні тисяч відбитків. Тампонний друк дозволяє точно відтворити навіть найдрібніші елементи зображення з товщиною лінії до 0,03 мм.

Ручка пластикова, кулькова Bergamo Lightlogo синій - 2175-3

Які матеріали та предмети піддаються брендуванню тамподруком

Метод має величезну популярність на ринку сувенірної продукції. Найчастіше замовляють тамподрук для нанесення логотипів на ручки (Київ), запальнички, повербанки, флешки, USB-перехідники, кухлі, термочашки, склянки тощо.

Застосування тампонного друку дозволяє наносити зображення практично на будь-яку основу. Складна форма й тип поверхні не стануть на заваді. Тамподрук застосовують при брендуванні як гладеньких, так і рельєфних поверхонь. Цей метод підійде навіть для тих основ, які погано вбирають фарбу.

Тамподрук застосовують практично на будь-яку основу

Наносити зображення методом тамподруку можна на вироби з:

  • пластику – запальнички, флешки, рулетки, ялинкові прикраси, канцелярські прилади, брелоки, бізнес-подарунки, пляшки, посуд (іноді замовляють нанесення логотипа на одноразовий посуд з харчового пластику);
  • деревини – олівці, сувеніри, скриньки, пакувальні ящики для подарунків класу преміум;
  • скла – келихи, графини, штофи, склянки, декоративні кульки, кришталеві та скляні сувеніри тощо;
  • кераміки – кухлі, тарілки, глечики, кухонні набори;
  • металу – термокружки, кришечки банок, пляшок, термоси, попільнички, таці.

Тамподрук часто використовують в індустрії краси, з його допомогою наносять зображення на прикраси та парфумерні упаковки (пластикові коробки для декоративної косметики, скляні баночки для парфумів, скляні й пластикові контейнери для кремів тощо).

При виборі методу брендування фахівці звертають увагу на економічну доцільність тамподруку. Це досить ощадливий спосіб, але технологія передбачає виготовлення кліше, тому її вигідно застосовувати при тиражах понад 50 примірників. Збільшення тиражу позитивно впливає на розцінки: велика кількість замовлень знижує вартість одного брендованого товару.

Збільшення тиражу впливає на розцінки


Тамподрук покроково

Технологія тамподруку включає декілька важливих кроків. Спочатку розробляється дизайн макета зображення. Узгоджується кольорова гамма та кількість кольорів. Від цієї цифри залежить кількість виготовлення кліше для тамподруку. Розміри кліше залежать від типу нанесення. Для виготовлення кліше використовують метали або полімери. Стальне кліше для тамподруку міцне й надійне, але полімерне теж має відмінні властивості.

Друкування проходить на друкарській машині, на ній закріплюють виріб і встановлюють кліше, рівномірно заповнені фарбою. Фарба повинна мати хорошу адгезію й прилипати до поверхні предмета. У фарбах для тамподруку використовуються летючі розчинники, які швидко випаровуються. Це дозволяє не чекати висихання, а відразу наносити фарбу іншого кольору.

Застосовуються одно- і двокомпонентні фарби. Однокомпонентні фарби використовують для нанесення на пластик. Гарний приклад – друк на письмових ручках. Однокомпонентні фарби швидко висихають, бо випаровується розчинник. Двокомпонентні містять у своєму складі каталізатор, він запускає процес полімеризації. Такі фарби стійкі до стирання й довговічні, їх застосовують для друку на кераміці, металі, також це технологія нанесення зображення на скло.

Перед нанесенням підбирають потрібний за розміром тампон. Еластичний тампон може змінювати форму й щільно прилягає до робочої поверхні. При друкуванні зображень на складних поверхнях використовують м'які тампони.

При нанесенні силіконовий тампон торкається до заповненого фарбою кліше, потім переходить на виріб і лишає відбиток. Тампон опускається і підійматися автоматично. Вся фарба залишається на виробі, тампон лишається чистим.

Переваги нанесення логотипа методом тамподруку

Серед плюсів методу тампонного друку насамперед потрібно відзначити:

  • якісне нанесення дрібних деталей та написів – товщина лінії від 0,03 мм;
  • можливість друкування на нерівних та рельєфних основах;
  • висока швидкість друку;
  • економне використання фарби;
  • висока стійкість нанесеного зображення до мийних засобів та механічних пошкоджень, фарба глибоко проникає в поверхню;
  • можливість нанесення малюнків зі спецефектами.

Фахівці стверджують, що при нанесенні зображень тампонним друком можна досягти неймовірного ефекту. Для цього використовують спеціальні металізовані та флуоресцентні фарби.

Ще одним безперечним плюсом і перевагою цього метода нанесення є доступна ціна на послуги при замовленні середніх та великих тиражів.

Недоліки тамподруку

Головний недолік тампонного друку – можливість нанесення зображень невеликого розміру. Ці показники залежать від розмірів силіконового тампона та кліше. Невелика площа нанесення зумовлена розміром тампона, площа тамподруку – максимум 5-8 см за один відбиток. Тому тампонний друк не використовують при роботі з великими малюнками. Не забуваємо, що цей метод був винайдений для розмітки циферблатів на швейцарських годинниках. Якщо треба нанести велике зображення, використовують іншу технологію.

Тампонний друк ідеально підходить для брендування дрібних сувенірів: від запальничок до одноразового посуду. Якісне виготовлення та друк одноразового посуду відіграють важливу роль в створенні бренду кав’ярні, фастфуду, пекарні тощо.

Також тамподрук виключає:

  • нанесення повноколірних та градієнтних зображень;
  • друку по колу;
  • нанесення малюнка на сильно викривлені поверхні.

Ціни на брендування методом тамподруку

Ціна нанесення методом тампонного друку залежить від багатьох факторів, найважливіші з них впливають на її формування:

  • кількість замовлень – тираж;
  • тип поверхні, на якій друкують;
  • кількість кольорів, що використовують для нанесення (зображення може містить 1, 2, 3 й 4 кольори);
  • додаткові послуги.

Якщо тамподрук ускладнюється, то ціна зростає. Так, додаткового налаштування потребує суміщення кольорів. При зміщенні кольорів виходить розмитий друк і не чітке зображення. Використання спеціальних фарб з термообробкою теж підвищує вартість замовлення.

Трохи дорожче обійдеться замовнику тамподрук на нестандартних виробах з габаритами понад 25 см. Клієнти повинні бути готові, що ціни за тамподрук на крихких речах з тонкого скла будуть вищими, ніж нанесення на пластик чи метал.

Щоб дізнатися, скільки коштує нанесення малюнка методом тамподруку на 100, 300, 500 і 1000 шт. кулькових ручок, олівців, запальничок чи інших товарів, зайдіть на сайт Євробізнес Україна або зателефонуйте нашим менеджерам.