Важко уявити, що ще два століття тому люди були обмежені у виборі одягу, вже не кажучи про його кількість. Наприклад, футболка, якою ми її знаємо нині, була створена лише в 1898 році в Америці. Люди раніше не мали того вибору, з яким ми стикаємося щодня, тому, відповідно, їх назви були узагальнені: футболка, майка, кепка, светр, толстовка та ін. Але світ модної індустрії стрімко рухається вперед та набирає обертів. Щороку з’являється багато нових видів одягу, а відповідно і їх назв, які мають свою історію та особливості.

Тож давайте розглянемо популярні категорії одягу та їх сучасні назви, щоб не помилятися та бути обізнаними.

Теніска —  Поло — 

Теніска — застаріла та неправильна назва, якою, зазвичай, називають поло. Це слово пішло з легенди, що мовляв, французький тенісист Рене Лакост у 1933 році придумав нову варіацію футболки. Але це лише легенда компанії Lacoste, адже історія поло починається з Англії та однойменної місцевої гри. А теніс — всього лише гарна історія для маркетингу.

Поло — це виріб з бавовняної тканини піке (трикотажне волокно) з стояче-відкладним коміром, короткими рукавами та застібкою на гудзиках, може мати нагрудну кишеню.

Толстовка — 

Саме в пострадянських країнах зародилася легенда про толстовку. В fashion індустрії, одягу з такою назвою просто не існує, а в Україні ним, зазвичай, називають світшоти та худі. Тож давайте розберемося що таке толстовка та чому це хибна назва від якої варто відмовитися.


Толстовка — це довга сорочка під пояс без коміра, що отримала свою назву в честь письменника Льва Толстого.

Худі отримало свою назву від англійського слова «hood» — капюшон. Саме по наявності капюшона можна і визначити, що перед вами саме худі, а не будь-який інший трикотажний виріб. Вони можуть бути з великою передньою кишенею посередині або без неї. Зазвичай, мають вільний крій та довгі рукави. Худі вважається базовим елементом гардеробу.


Чомусь саме худі найчастіше хибно називають «толстовкою» або «кенгуру». Що таке толстовка ми вже розглянули вище, а от кенгуру — це тварина. Одягу з такою назвою теж не існує. Саме слово «кенгуру» ми можемо вживати при означенні кишені, яка розміщується в районі живота на худі. Кишеня-кенгуру має таку назву по аналогії з твариною, яка має велику містку кишеню в районі живота, а одяг називається худі.

В 50-х роках 20 століття американець Бенджамін Рассел почав випускати в промислових масштабах просторий одяг без гудзиків для заняття спортом. Саме так світ дізнався про світшоти.


Світшот характеризується відсутністю кишень, блискавок та капюшона, має круглий воріт з v-подібною вставкою і рукави реглани. Даний вид одягу зручний, легкий та не сковує рухів, що не перечить концепції спорту. Світшоти мають простий крій, тому є універсальним одягом в стилі casual. В народному сленгу світшоти хибно іменують «кофтою» або «регланом». Хоча кофта — це в’язаний одяг з блискавкою або гудзиками вздовж виробу. Тому не робіть помилки називаючи «кофтою» будь-який виріб з блискавкою чи гудзиками.

А от реглан — це вид крою рукава одягу, при якому рукав викроюється разом з плечовою частиною переду і спинки виробу. Одягу з такою назвою немає, тому хибно називати світшот регланом, але вірно казати, що світшот має рукави реглан.

Светр

Ще одна часта назва, якою іменують такий одяг, як пуловери, кардигани, джемпери та ін. Отож, светр — це в’язаний одяг без застібок, з довгими рукавами та характерним коміром, що облягає шию. Виготовляється виключно з шерстяної або напівшерстяної пряжі.

Джемпер — трикотажний плечовий вибір, що вдягається через голову та немає коміра, що приховує шию.

Кардиган — одяг без коміру, що застібається на гудзики, може бути будь-якої довжини.

Пуловер — облягаючий джемпер без застібки з v-подібною горловиною.


Отже, підсумуємо: светр, джемпер, пуловер відрізняються в основному формою вирізу горловини і наявністю чи відсутністю коміра. Светр обов’язково має високий комір, пуловер — v-подібний виріз, а джемпер має круглу горловину.


Кепка чи бейсболка?

У сучасному світі дві назви кепка та бейсболка вже давно переплуталися. Тому багато хто вважає, що так називається один і той самий предмет гардеробу. Насправді все зовсім інакше. Це два абсолютно різні головні убори, які мають суттєві відмінності. Вони відрізняється по крою, довжині, формі козирка та матеріалу, з якого виготовлені.

Бейсболка — це м'який головний убір з твердим козирком та спеціальною застібкою ззаду, якою можна регулювати посадку. Перші бейсболки були частиною форми американських бейсболістів.
Бейсбол для нашої країни — мало популярна гра, тому коли в країну потрапили такі головні убори їх просто називали кепками, щоб було звичніше. Саме з того часу й пішла плутанина між кепкою та бейсболкою.

Кепка також є м'яким головним убором. Відмінність полягає в м'якому козирку невеликої форми та відсутності застібки у задній частині виробу. Також кепка відрізняється від бейсболки формою, кількістю клинів та матеріалом.


Короткий екскурс по вірним назвам одягу та головних уборів був успішно пройдений. Тепер ви точно не назвете худі — толстовкою, поло — теніскою, а бейсболку — кепкою.


Рекламно-сувенірна компанія “Євробізнес Україна” пропонує вам свої послуги з брендування усіх видів текстилю. Якщо вам потрібна консультація з будь-якого питання, то ви можете звернутися до менеджера. Він допоможе обрати потрібний одяг під ваші потреби та нанести логотип чи будь-яке інше брендування в найкоротший термін.