Екологічні стандарти для текстильного бізнесу


Прогрес та нові технології, на жаль, приносять не тільки позитивні результати. Індустріалізація і розвиток посилили шкідливу дію деяких галузей, що привело до багатьох екологічних проблем. Зараз суспільство бореться з забрудненням водойм та ґрунту, відходами виробництва, засиллям пластикового сміття, з вуглецевими викидами в атмосферу та іншими негативними наслідками. Екодіяльність має багатовекторну направленість: закриваються шкідливі підприємства, збільшується кількість заводів з перероблення сміття, підписуються міжнародні протоколи щодо зменшення шкідливих викидів в атмосферу, застосовується екологічна сировина тощо. Не весь бізнес готовий стати на рейки екостандартів, відмовившись від закупки звичної дешевої продукції. Компанії, які використовують продукцію, що має екологічні сертифікати, – це авангард світового й українського бізнесу, який думає про майбутнє, піклується про навколишнє середовище й дбає про свою репутацію.



Роль екологічних ініціатив


Справжні екологи – це останній бастіон між загарбницьким споживанням природних багатств та майбутнім планети. Це спеціалісти, які володіють знаннями про живі організми на різних рівнях біологічної організації, їхню еволюцію, просторовий розподіл і динаміку біологічних систем у часі. Вони захищають навколишнє середовище від бездумного споживання ресурсів, нищення природи забрудненням та токсичними відходами.

Сьогодні бізнес в Європі та США активно проявляє екологічні ініціативи, які йдуть не тільки від уряду та суспільства, а й від приватних організацій. Вони проявляються в посиленні вимог та контролю до виробництв, які мають шкідливі відходи. Роль екологічних ініціатив величезна, вони дозволяють отримувати якісні товари, що не шкодять організму, завдяки їм навколишнє середовище стає чистішим і відновлюється, зберігається жива природа для майбутніх поколінь. Притомне суспільство вимагає вкладати кошти в системи очищення, зокрема, в якісні фільтри, в підприємства для рециклювання сміття, в програми з відновлення природних ресурсів. Сучасний бізнес, що йде в ногу з часом і бажаннями клієнтів, стає більш вимогливим до екологічної складової товарів.

Популярність завойовують екологічно орієнтовані компанії, що активно ініціюють кліматичні інвестиції, скорочують викиди парникових газів та успішно борються з відходами з пластику. Такі компанії виробляють продукцію, яка має екологічні сертифікати. Українці перед початком повномасштабного вторгнення теж активно проявляли екологічні ініціативи. Можливо, в багатьох компаніях це було лише декларативно на рівні маркетингових заяв, але процес був запущений. Зараз, хоч бізнес не в кращому становищі, ситуація змінюється. Ми можемо констатувати, що навіть у країні, яка воює, йде поступова переорієнтація суспільства на екотовари.


.


Компанія « Евробізнес Україна» пропонує своїм клієнтам товари, що відповідають світовим екологічним стандартам і мають сертифікати. Наш одяг – це найкращі:

  • футболки, худі, світшоти, поло та лонгсліви пошиті з органічної бавовни;
  • куртки та верхній одяг, виготовлений з перероблених матеріалів;
  • головні убори та аксесуари, виготовлені з переробленого пластику та органічної бавовни;
  • текстильні вироби без матеріалів тваринного походження;
  • а також шопери й сумки різного типу з екологічної тканини й т.д.

Вся продукція має світове визнання, її якість і екологічність підтверджують сертифікати.



Екотекстиль – рятуємо планету разом!


Поняття екотекстилю досить широке, часто сюди зараховують всі товари, виготовлені з екосировини. Щоб бути точним, визначимося з дефініціями, тому що сьогодні погляди людей змінюються, текстиль розглядають з точки зору шкоди для довкілля при його виробництві. Екотекстиль – friendly продукт до навколишнього середовища й прекрасна альтернатива традиційним тканинам. Зазвичай, екотекстиль на 100% складається з природних волокон і не містить шкідливих домішок. Виробляється він відповідно до стандартів і має сертифікати, що гарантують екологічну безпеку товарів. (Детально про екологічний текстиль можна прочитати в статті нашого блога).

Під екологічною безпекою текстильних матеріалів та виробів з них розуміють відсутність речовин, що негативно впливають на організм людини та мають мінімальний негативний вплив виробництва на навколишнє середовище. У світовій практиці проблема гарантування безпеки продукції вирішується шляхом оцінювання її відповідності чи декларуванням про відповідність.

Сертифікат гарантує, що сировина, з якої виробляються тканини або пряжа для одягу, є справді органічною, що при її підготовці були дотримані всі правила екологічно чистого виробництва.

Сертифікати має тільки та продукція, де простежується відповідність вимогам на всіх етапах виробничого ланцюжка.


. .


Чому це важливо? Для захисту рослин від шкідників при вирощуванні бавовни використовують численні пестициди, вовна вівці обробляється двічі на рік від паразитів, при вирощуванні шовкопрядів у промислових масштабах часто використовуються гормони для збільшення розмірів кокона. Такі речі потребують контролю, щоб на виході сировина не шкодила людям.

Також потрібно контролювати:

  • відбілювання текстилю з використанням хлоровмісних речовин;
  • фарбування тканини;
  • обробку матеріалів різними речовинами, які можуть містити канцерогени.

Якщо ви купуєте одяг з екотекстилю, то можете не боятися впливу шкідливих речовин, їх просто не буде. Не слід шукати підводних каменів, якщо є екологічні сертифікати.



Екологічні сертифікати текстилю


Сертифікат відповідності – це не інструмент маркетингу, а гарантія безпеки, сигнал споживачу, що виробник турбується про екологію й прагне зберегти планету для нащадків. Цей документ видається перевіреним товарам – сертифікований текстиль ніколи не зашкодить людині. Наявність сертифіката – це підтвердження третьою стороною задекларованої якості продукції та дотримання екологічних стандартів її виробництва. Відповідність стандарту підтверджується маркуванням. Доступність інформації робить популярними товари, що мають відповідні документи.


Перелік основних європейських стандартів:





OEKO-TEX® Standard 100  .


Стандарт текстилю Oeko-Tex® Standard 100 отримують виробники, що пройшли систему незалежних перевірок текстильної продукції на вміст шкідливих речовин (азобарвники, формальдегіди, кадмій, нікель та інші). Також сертифікат не допускає використання речовин, які шкодять навколишньому середовищу.

Oeko-Tex® Standard 100 заснований в 1992 році австрійським Текстильним дослідним інститутом (OTI) і німецьким науково-дослідним інститутом Хохенштайн, з метою забезпечення об'єктивного і надійного маркування продукції для споживачів. Його мета – гарантувати безпеку продукції для здоров'я людей.

Всі, хто купує одяг з етикеткою Oeko-Tex® Standard 100, може бути впевненим, що кожен компонент цього виробу, кожна нитка, ґудзик чи інший аксесуар пройшов перевірку на вміст шкідливих речовин.

Текстиль з сертифікатом Oeko-Tex® Standard 100 ділиться на 4 класи.

1 клас – товари для новонароджених. Це вироби з текстилю та матеріали, що використовуються для виробництва текстильної продукції для дітей віком до 36 місяців (виняток – одяг зі шкіри).

2 клас – одяг, що має безпосередній контакт зі шкірою (білизна, сорочки, штани).

3 клас – включає речі, що не мають безпосереднього контакту зі шкірою та вироби, в яких контакт зі шкірою має лише невелика їх частина (підкладки, набивання і т.д.).

4 клас – матеріали для художнього оформлення. Це предмети домашнього вжитку, меблеві тканини, штори, оббивні тканини, скатертини, покриття для підлоги й матраци.

Стандарт STANDARD 100 від OEKO-TEX® має декілька додатків, які посилюють вимоги до продукції. Так, додаток 4, клас продукції 2 гарантує, що товари не містять пестицидів і важких металів. Додаток 6 органік, клас продукції 1 декларує: бавовна органічна і не містить ГМО.

Сертифікат забороняє використання речовин:

  • що завдають шкоди навколишньому середовищу;
  • заборонених чинним законодавством багатьох країн, в тому числі і ЄС;
  • небезпечних речовин, що поки не забороняються законодавством, але можуть нести загрозу здоров’ю.

За сертифікацію Oeko-Tex® Standard 100 відповідальні 17 дослідницьких інститутів з філіями, що знаходяться в більш ніж в 40 країнах світу.

Одяг з маркуванням Oeko Tex 100 не містить барвників, що викликають алергію або виділяють канцерогенні аріламіни, формальдегіду та хлорорганічних сполук. Піддавався перевірці на наявність хлорованих фенолів і пестицидів. Має pH, відповідний шкірі.При отриманні сертифікації здійснюється перевірка на наявність хімічних речовин (свинець, сурма, миш'як, фталати, пестициди та хлоровані феноли). В дитячому одязі заборонені азофарби, хлоровані феноли, хлорорганічні бензол і толуолу, фталати та ін.

Одяг та головні убори з сертифікатами STANDARD 100 від OEKO-TEX®, які можна купити в «Євробізнес Україна».


Футболка Sol’s з напівгребінної бавовни



Модель преміумкласу – футболка SOL'S Imperial унісекс зі 100% напівгребінної бавовни.
Щільність тканини – 190 г/м².

Футболка Sol’s Spring II унісекс з 100% бавовни



Футболка поло SOL'S Spring II зі 100% бавовни Ringspun.
Щільність тканини – 210 г/м².

Футболка чоловіча James Harvest American U з чесаної бавовни



Футболка чоловіча James Harvest American U.
Модель виготовлена з тканини зі складом: 100% чесана бавовна кільцевого прядіння зі щільністю 180 г/м².

Футболка чоловіча James Harvest Neptune з чесаної бавовни



Футболка поло James Harvest Neptune зі 100% чесаної бавовни.
Щільність тканини – 200 г/м².

Футболка чоловіча  ID Campaign зі 100% бавовни



Футболка ID Campaign з круглим вирізом.
Модель виготовлена зі 100% бавовни зі щільністю 140-150 г/м².

Кепка TURNED SANDWICH з бавовни



Кепка унісекс TURNED SANDWICH має 6 панелей, виготовлена зі 100% бавовни.

Кепка K-UP ORLANDO з бавовни



Кепка унісекс K-UP ORLANDO має 6 панелей, виготовлена зі 100% бавовни.
Щільність матеріалу – 260 г/м².


 ⇑ 


GRS – Global Recycled Standart  .


Глобальний стандарт вторинної сировини або The Global Recycled Standard (GRS) є важливим показником, який відображає міжнародне добровільне маркування, що гарантує ідентичність вмісту органічних волокон та матеріалів в процесі виробництва – від фермерського господарства до готової продукції. Наявність GRS гарантує наявність в тканині 50% переробленого матеріалу. Споживачі можуть не хвилюватися – перероблений матеріал, використаний для виробництва продукції, був відстежений протягом всього виробничого ланцюга. Стандарт декларує контроль умов праці та використання потенційно небезпечних речовин. Для текстильних виробів, які виготовлені з перероблених матеріалів, це найпоширеніший стандарт сертифікації. У 2008 р. GRS був розроблений Control Union Certifications, а 1 січня 2011 р. право власності перейшло до Textile Exchange.

Ланцюжок підготовки сировини й випуску продукції, який відстежує Global Recycled Standard, включає контроль над обробкою сировини, виготовленням товарів, пакуванням та маркуванням.

Також стандарт відстежує GRS:

  • дотримання екологічних принципів;
  • соціальних вимог;
  • хімічного складу продукції.

GRS підтримує бізнеси, які прагнуть перевірити вміст перероблених продуктів у своїх товарах і які свідомо несуть відповідальність за екологічні та хімічні методи виробництва цих продуктів. Компанії, що працюють з сертифікованими товарами, – це сучасні соціально відповідальні бізнеси.

«Євробізнес Україна» пропонує багато товарів, які мають сертифікати GRS. Яскравий приклад – сучасні кепки Recycled coFEE з вигнутим козирком та можливістю регулювання розміру. Для виготовлення цих головних уборів використали 100% перероблений поліестер, який є міцним та нешкідливим матеріалом з перевіреною ідентичністю.


Кепка Recycled coFEE зі 100% переробленого поліестеру має сертифікат GRS Світшот HERITAGE з матеріалу зі складом 50% перероблена бавовна та 50% бавовна має сертифікат GRS


Ще один сертифікований товар від «Євробізнес Україна» – світшоти поло HERITAGE Solo Group. Ці стильні моделі унісекс пошиті з матеріалу зі складом 50% перероблена бавовна та 50% бавовна. Тканина має високу щільність – 320 г/м². Якість світшотів підтверджують декілька сертифікатів: OEKO-TEX® Standard 100, Global Recycled Standart, PETA.

Хоч GRS належить Textile Exchange, асортимент сертифікованої продукції не обмежується тільки текстилем і може включати будь-які вироби, що містять у своєму складі перероблені матеріали. Усі використані матеріали перевіряються на відповідність визначенню ISO (International Organization for Standardization).


 ⇑ 


PETA Approved Vegan  .


Маркування PETA-Approved Vegan нагадує нам, що ми цивілізоване суспільство, яке має по-людськи поводитися з тваринами. Даний стандарт отримують аксесуари, одяг, меблі та предмети домашнього декору, що не містять жодних матеріалів тваринного походження. Веганські матеріали, які застосовують для виробництва, повинні бути схваленими PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Вони замінюють продукти тваринного походження – шкіру, хутро, шовк, пір’я, кістки. Одяг з маркуванням PETA-Approved Vegan говорить про те, що виробники не використовують у своїй продукції матеріали тваринного походження.

Благодійна організація PETA «Люди за етичне поводження з тваринами» була заснована в 1993 році. PETA активно працює в різних секторах: тваринництво, лабораторії для тестування тварин, сектор розваг, а також виробництво одягу. Вона не мовчить про найважливіші проблеми сьогодення – першою інформувала світ про трагедію після підриву росіянами Каховської ГЕС, розказала про порятунок тварин українцями.

Сертифікат PETA Approved Vegan видається виробникам брендам, які подають заявку в People for the Ethical Treatment of Animals. PETA рекомендує проводити лабораторне тестування, щоб дослідити, що продукція не містить матеріалів тваринного походження, і надає можливість робити це на свій розсуд. Якщо при розгляді заявки не буде виявлено жодних проблем, виробник отримає даний стандарт. Сертифікат можуть мати не всі продукти бренду, а одна модельна лінійка.

Виробники, що мають PETA Approved Vegan, прагнуть знизити рівень жорстокості у нашому світі та підвищити екологічні стандарти. Купують такі товари люди з широким кругозором і нормальним почуттям емпатії. Наша компанія цілком приймає таку філософію цивілізованого бізнесу й співпрацює з брендами, які мають PETA Approved Vegan.

Жилет Stream BW men Sol's має сертифікат PETA Approved Vegan



Ми пропонуємо актуальний чоловічий жилет Stream BW men Sol's з водовідштовхувальним покриттям.
Модель виготовлена зі 100% поліестеру зі щільністю – 280 г/м² без матеріалів тваринного походження.


Лонгслів Pioneer LSL з сертифікатом PETA Approved Vegan



Ще один популярний товар з PETA Approved Vegan – лонгслів Pioneer LSL.
Практична й зручна футболка з довгими рукавами виготовлена зі 100% переробленої органічної бавовни зі щільністю 175 г/м².


Кепка SANDWICH K-UP з маркуванням PETA Approved Vegan



Головні убори теж мають маркування PETA Approved Vegan.
Наприклад, кепка унісекс SANDWICH K-UP на 6 панелей з металевою пряжкою та вигнутим козирком виготовлена зі 100% бавовни.
Щільність матеріалу – 260 г/м².


 ⇑ 


RoHS – Restriction of Hazardous Substances Directive  .


Директива RoHS (Restriction of Hazardous Substances – обмеження використання небезпечних речовин) з 2003 р. регламентує вміст певних небезпечних і шкідливих речовин в електричному та електронному обладнанні. Її завдання – не допустити використання речовин, які завдають шкоди навколишньому середовищу та людям.

Норми RoHS мають обов'язкову силу для всіх країн-членів ЄС, хоча і допускають деякі варіації в їх застосуванні.

Через 10 років в ЄС набрала чинності нова директива 2011/65 / EU, названа скорочено RoHS2, яка встановлює вимоги щодо обов'язкового контролю вмісту небезпечних і шкідливих для людини й навколишнього середовища речовин в електрообладнанні в рамках обов'язкової CE сертифікації та маркування продукції для європейського ринку. RoHS2 контролює норми кадмію, свинцю, ртуті, шестивалентного хрому, полібромованого дифенілового ефіру, полібромінантних біфенілів.

Директива RoHS застосовується до будь-якої компанії, яка безпосередньо виробляє, продає або здійснює дистрибуцію електричної та електронної продукції на території ЄС. Вона може бути застосована, якщо компанія продає подібну продукцію третій стороні, яка здійснює її дистрибуцію в країнах ЄС. Дія директиви 2011/65 / EU RoHS поширюється на наступні категорії продукції:

  • побутова техніка;
  • комп'ютерне та телекомунікаційне обладнання;
  • електроприлади;
  • освітлювальне обладнання;
  • електроінструменти;
  • спортивні товари;
  • дитячі іграшки;
  • торгові автомати.

Компанія «Євробізнес Україна» пропонує сертифіковані куртки та жилети з підігрівом від бренду Thermalli. Нагрівальний елемент з вуглецевого волокна в області спини або грудей працює від зовнішнього акумулятора. Дане електрообладнання цілком безпечне, тому всі моделі мають сертифікати RoHS.


Куртка Thermalli з підігрівом з маркуванням RoHS Жилет Thermalli з підігрівом з сертифікатом RoHS


 ⇑ 


Знак сертифікації EVE VEGAN  .


Товари з маркуванням EVE VEGAN відповідають міжнародним веганським критеріям, які підтверджуються основними асоціаціями Європи. Це вибір тих, хто шукає продукти без інгредієнтів тваринного походження. Знак сертифікації EVE VEGAN був заснований у 2016 році, щоб захистити споживачів веганського ринку, адже сертифікація надає необхідні гарантії та структурні зобов’язання серед усіх виробників.

Запровадила EVE VEGAN незалежна організація з такою ж назвою. EVE VEGAN займається оцінкою відповідності веганських продуктів і послуг. Її досвід визнаний у всьому світі, а система сертифікації передбачає участь різних кваліфікованих експертів. EVE VEGAN є відмінним маркером для соціально відповідальних споживачів, які без вагань куплять такий веганський продукт. Сертифікат EVE VEGAN говорить про те, товари не тестувалися на живих тваринах. Маркування на харчових продуктах гарантує, що вироби не містять ніяких елементів тваринного походження.

Сертифікати відповідності видаються виробникам харчової, косметичної, текстильної та інших галузей на:

  • всю сировину;
  • напівфабрикати;
  • готову продукцію;
  • всі види виробництва, які хочуть підтвердити свою якість і відсутність елементів тваринного походження та жорстокого поводження.

Знак сертифікації є виключною власністю Expertise Végane Europe, єдиної компанії, уповноваженої видавати сертифікати відповідності.

Наша компанія пропонує товари без інгредієнтів тваринного походження з сертифікатом EVE VEGAN. Гарним прикладом є універсальні кепки з вигнутими козирками.


Кепка Orlando K-UP унісекс з сертифікатом EVE VEGAN



Кепка Orlando K-UP має шість клинів, козирок типу сендвіч, регульовану латунну застібку.
Виготовлена зі 100% бавовни.
Щільність матеріалу – 260 г/м².

Кепка Sandwich K-UP унісекс з сертифікатом EVE VEGAN



Кепка Sandwich K-UP з контрастним козирком, має регульовану застібку з металевою пряжкою.
Виготовлена зі 100% бавовни.
Щільність матеріалу – 260 г/м².


 ⇑ 


Органічний вміст – Organic blended content standard  .


Стандарт, який контролює й перевіряє вміст органічних матеріалів, називається Organic blended content standard. Стандарт органічного вмісту, OCS встановлює критерії сторонньої сертифікації органічних матеріалів і ланцюжка постачання. OCS поширюється на будь-який нехарчовий продукт, який містить 5-100% органічного матеріалу. Стандарт передбачає:

  • перевірку наявності й кількості органічної речовини в кінцевому продукті;
  • відстеження сировини від джерела до кінцевого продукту;
  • сертифікацію процесу акредитованою третьою стороною.

OCS дозволяє проводити прозору, послідовну та комплексну незалежну оцінку та перевірку заяв про вміст органічних матеріалів у продуктах і покладається на перевірку третьої сторони, щоб підтвердити, чи містить кінцевий продукт точну кількість певного органічно вирощеного матеріалу. OCS охоплює обробку, виробництво, пакування, маркування, торгівлю та розповсюдження продукту, який містить принаймні 5% сертифікованих органічних матеріалів.

Запровадження стандарту органічного вмісту OCS мало на меті побудувати глобальну модель виробництва волокон і матеріалів, яка позитивно впливає на планету. Цим засновники стандарту хотіли допомогти індустрії моди, текстилю та одягу зменшити викиди парникових газів, які виникають від виробництва волокна та сировини, на 45% до 2030 року.

Отримання сертифіката Organic blended content standard дозволяє донести до споживачів зобов’язання компанії-виробника, підкріплені перевіркою третьої сторони. Процес сертифікації базується на аудиті, який дає рекомендації щодо передового досвіду з метою постійного вдосконалення методів виробництва. Ще один плюс – фермери, які вирощують органічне волокно, отримують доступ до світового ринку органічної продукції. Виробники текстильної продукції мають можливість перевіряти вміст органічних продуктів у сировині, яку вони купують. Введення OCS і відстеження сировини заохочує фермерів переходити на органіку.

Товари з сертифікатом OCS від компанія «Євробізнес Україна».


Футболка Crusader men Solo Group зі має сертифікат OCS



Футболка чоловіча Crusader men виготовлена зі 100% органічної бавовни.
Щільність матеріалу – 150 г/м².

Cвітшот унісекс Comet Solo Group зі має сертифікат OCS



Cвітшот унісекс Comet виготовлений з тканини зі складом 80% органічна бавовна, 20% перероблений поліестер.
Щільність матеріалу – 280 г/м².


 ⇑ 


Organic 100 content standard  .


Ще один стандарт органічного вмісту – Organic 100 content standard. OCS застосовується до будь-якого нехарчового продукту, який містить 95-100% органічного матеріалу. Цей сертифікат говорить споживачам, що в кінцевому продукті перевірена не тільки наявність і кількість органічного матеріалу, а й відстежене постачання сировини від поля до кінцевого продукту. OCS 100 охоплює обробку, виробництво, пакування, маркування, торгівлю та розповсюдження продукту, який містить не менше 95% сертифікованих органічних матеріалів.

Organic 100 content standard за добровільним бажанням виробника встановлює критерії сторонньої сертифікації органічних матеріалів і ланцюжка постачання. Його можна використовувати як інструмент для зв’язку між компаніями, щоб надати виробникам засоби, які підтвердять, що вони продають якісний продукт. Хто може отримати сертифікат Organic 100 content standard? Будь-який учасник текстильного ринку – виробники сировини, текстилю, переробники текстилю, дистриб’ютори, імпортери, окремі бренди.

Переваги OCS:

  • сприяє популярності використання волокна з органічного сільського господарства;
  • весь виробничий ланцюг відстежується спеціалістами;
  • прослідковуються прозора комунікація через маркування.

Ми пропонуємо товари з сертифікатом Organic 100 content standard в асортименті.


Футболка Tempo 185 men з маркуванням Organic 100 content standard



Чоловіча футболка Tempo 185 men Solo Group зі 100% органічної бавовни високої якості.
Щільність матеріалу – 185 г/м².

Футболка Pioneer men з сертифікатом Organic 100 content standard



Чоловіча футболка Pioneer men зі 100% органічної бавовни високої якості.
Щільність матеріалу – 175 г/м².


 ⇑ 


GOTS – Global organic textile standard  .


Глобальний стандарт органічного текстилю (Global organic textile standard,GOTS) виник із бажання гармонізувати всі окремі стандарти, щоб вони були визнані на міжнародному рівні. До 2002 р. на ринку органічного текстилю існувала велика кількість різних стандартів, вони були перешкодою для міжнародного обміну та визнання органічного текстилю, викликали плутанину серед виробників, роздрібних торговців та споживачів. Після конференції Intercot 2002 у Дюссельдорфі (Німеччина) було створено міжнародну робочу групу, а у 2006 році був прийнятий «Глобальний стандарт органічного текстилю» та проведено першу сертифікацію. Засновниками виступили 4 відомі організації.

  • Міжнародна асоціація натуральної текстильної промисловості (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft, IVN), Німеччина
  • Японська асоціація органічної бавовни (Organic Cotton Association, JOCA)
  • Organic Trade Association (OTA), США
  • Soil Association (SA), Великобританія.

GOTS був розроблений для визначення всесвітньо визнаних вимог до органічного текстилю. За нормами стандарту відстежується:

  • збір сировини;
  • екологічність виробництва;
  • соціальна відповідальність виробника;
  • маркування текстильних виробів.

Спільнота споживачів, виробники й торгові компанії визнають і приймають GOTS як найкращий стандарт для органічних текстильних виробів. Він повністю відповідає екологічним та соціальним критеріям. GOTS замінив велику кількість стандартів окремих компаній з багатьох країн.

  • Північноамериканський стандарт волокна – Organic Trade Association (США)
  • Рекомендації «Naturtextil IVN сертифіковано» – Міжнародна асоціація натуральної текстильної промисловості (Німеччина)
  • Стандарти обробки та виробництва органічного текстилю – Soil Association (Англія)
  • Сертифікація та стандарти для продуктів з органічної бавовни – Японська асоціація органічної бавовни (Японія)
  • Стандарт екологічного текстилю EKO
  • Control Union Certifications (раніше Skal International, Нідерланди)
  • Стандарти для органічного текстилю – Ecocert (Франція)
  • Стандарт органічного текстилю – ICEA (Італія)
  • Стандарти органічного текстилю – ETKO (Туреччина)
  • Стандарти органічного волокна – Oregon Tilth (США)
  • Стандарти обробки органічних текстильних виробів – OIA (Аргентина).

Ми пропонуємо великий вибір товарів, які мають сертифікат GOTS.


Футболка оверсайз Legacy з сертифікатом GOTS



Футболка оверсайз Legacy Solo Group унісекс.
Виготовлена з тканини зі складом 50% перероблена бавовна, 50% бавовна.
Щільність – 220 г/м².

Футболка Organic з сертифікатом GOTS



Футболка Organic ID identity виготовлена зі 100% органічної бавовни.
Тканина зі щільністю 175 г/м².


 ⇑ 


Стандарт для спецодягу ISO 15797  .


Стандарт ISO 15797 визначає процедури випробувань та обладнання, які можуть бути використані для оцінки робочого та спецодягу. Це стосовно промислового прання з включенням, де це доречно, деяких засобів індивідуального захисту.

Повна назва Стандарту ISO 15797 – «Текстиль. Промислове прання та процедури обробки для тестування робочого одягу». ISO – абревіатура, яка походить від англомовної назви Міжнародної організації зі стандартизації (International Organization for Standardization). Ця міжнародна організація розробляє стандарти, дотримання яких гарантує, що продукти та послуги є безпечними, надійними та якісними, а виробничі процеси побудовано на використанні максимально ефективних ресурсів із мінімальним впливом на навколишнє середовище.

Стандарт не надає інструкцій та специфікацій щодо процедур та обладнання, які мають використовувати промислові пральні, цей документ пропонує підхід із використанням визначеного проміжного обладнання та точних процедур випробувань, які можна використовувати для оцінки робочого одягу, призначеного для промислового прання. Відповідно, стандарт ISO 15797 відображає симуляцію реальних умов промислової пральні. Ці процедури та обладнання служать основою для тестування відповідних властивостей:

  • стабільність розмірів;
  • колірні характеристики;
  • зминання;
  • зморщування швів;
  • пілінг;
  • візуальні аспекти в цілому.

Вибираються процедури прання та сушіння, які найкраще відповідають характеристикам тканини або складу тканини та призначенню.

Стандарти ISO (ІСО) виробники й споживачі сприймають як синонім гарантії якості. Вони можуть бути розроблені для різноманітних галузей промисловості. Більшість стандартів ISO використовуються у багатьох країнах світу, в тому числі й в Україні. Українська версія стандартів називається ДСТУ ISO.

Товари, які відповідають стандарту ISO 15797, можна придбати в компанії «Євробізнес Україна».


Футболка поло PRO Wear з сертифікатом ISO 15797



Футболка поло чоловіча PRO Wear.
Виготовлена з тканини зі складом 50% бавовна, 50%поліестер.
Щільність – 210-220 г/м².

Футболка чоловіча PRO Wear з сертифікатом ISO 15797



Футболка чоловіча PRO Wear.
Виготовлена з тканини зі складом 60% бавовна, 40%поліестер.
Щільність – 210-220 г/м².


 ⇑ 


Одяг для харчової промисловості – HACCP /DIN 10524  .


Стандарт HACCP/DIN 10524 отримують текстильні товари, які відповідають вимогам щодо виготовлення, вибору, застосування та обслуговування одягу для працівників виробництва харчової продукції та громадського харчування. Стандарт прагне реалізувати принципи ХАССП (НАРСР) щодо запобігання небезпек, пов'язаних із застосуванням одягу для працівників харчової галузі.

HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) – це система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників. Основні засади впровадження НАССР відображено в міжнародних стандартах та Кодексі загальних принципів гігієни харчових продуктів.

НАССР вивела продукцію на міжнародний рівень стандартизації для експортно-імпортних відносин. Вона систематизувала численні санітарні та технологічні норми й правила виробництва та полегшила поточний контроль.

В Україні вимоги щодо розробки та впровадження систем управління безпечністю харчової продукції за принципами НАССР задекларовані ДСТУ 4161-2003 «Система управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги» та ДСТУ ISO 22000:2007 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга».

Одяг зі стандартом HACCP/DIN 10524 з інтернет-магазину «Євробізнес Україна».


Футболка чоловіча PRO Wear зі стандартом HACCP/DIN 10524



Футболка чоловіча PRO Wear виготовлена з тканини зі складом 60% бавовна, 40% поліестер.
Щільність – 210-220 г/м².

Футболка чоловіча PRO Wear care з маркуванням HACCP/DIN 10524



Футболка чоловіча PRO Wear care.
Виготовлена з тканини зі складом 50% бавовна, 50% поліестер.
Щільність – 210-220 г/м².


HACCP/DIN 10524 призначений для надання допомоги у виготовленні та застосуванні одягу для працівників виробництва харчової продукції та громадського харчування. Цей стандарт інформує про санітарно-гігієнічні вимоги, що висуваються до одягу працівників, які контактують з харчовою продукцією в процесі її виробництва.


 ⇑ 


Стандарт для екологічних продуктів – EU Ecolabel  .


Стандарт для екологічних продуктів EU Ecolabel було запроваджено у 1992 році. Під нього створили програму, яка заохочувала виробників виводити на ринок екологічно чисті продукти та послуги. Наявність такого стандарту спонукає виробників зменшувати відходи та викиди CO2 під час усіх процесів виробництва. До програми можна приєднатися добровільно.

Маркування отримують виробники, чия продукція відповідає екологічним критеріям, що були прийняті Європейською комісією. У їх розробці брали участь науковці та експерти від кожної держави-члена Європейського Союзу, а також Ісландії, Ліхтенштейну та Норвегії. Європейський знак сертифікації EU Ecolabel надається екологічно чистим продуктам і свідчить, що маркований товар випущений з дотриманням високих екологічних стандартів. Одяг не містить залишків пестицидів, барвники не викликають алергії, а навколишнє середовище не страждає від забруднення. Сертифікація допомагає споживачам, торговцям і підприємствам робити дійсно екологічний вибір. Сьогодні EU Ecolabel став синонімом якості й безпеки.

Компанія «Євробізнес Україна» пропонує своїм клієнтам товари з сертифікатом EU Ecolabel.


Футболка Lyocell ID identity має стандарт EU Ecolabel



Чоловіча футболка Lyocell пошита з тканини зі складом 70% поліестер, 30% перероблений ліоцел.
Щільність – 200 г/м².

Футболка чоловіча PRO Wear з сертифікатом EU Ecolabel



Чоловіча футболка поло PRO Wear з кнопками на планці.
Пошита з тканини зі складом 50% поліестер, 50% бавовна.
Щільність – 210-220 г/м².

Футболка чоловіча PRO Wear care з маркуванням EU Ecolabel



Чоловіча футболка PRO Wear care.
Виготовлена з тканини зі складом 60% бавовна, 40% поліестер.
Щільність – 210-220 г/м².


Товарів з сертифікатами EU Ecolabel стає з кожним роком все більше. За рішенням Комісії (ЄС) 2023/693 від 27 березня 2023 року, екологічні критерії та відповідні вимоги до оцінки та тестування були розширені на деякі групи мийних засобів.


 ⇑ 


Сертифікат Textilní zkušební ústav (TZÚ)  .


TZÚ – європейський стандарт якості та безпеки, який видає чеський інститут з м. Брно. Заклад спеціалізується на проведенні випробувань матеріалів та виробів у сфері текстильної промисловості. Сертифікат TZÚ можуть отримати виробники або власники продукції. Цей документ гарантує відповідність текстильних виробів встановленим стандартам якості та безпеки. Інститут тестування текстилю перевіряє матеріали на наявність шкідливих речовин, негорючість, гігієнічні властивості та стійкість.

TZÚ акредитований Чеським інститутом, діє як авторитетний орган сертифікації продукції № 3044. Проводить оцінку в межах Європейського Союзу як уповноважений орган № 1021. З 1 липня 2022 р. була введена сертифікація з голограмами – всі нові сертифікати відділів COS і COV забезпечуються голограмою. Метою цього елемента захисту є запобігання підробці сертифіката.

Діяльність закладу сприяє росту якості товарів чеських та міжнародних підприємств. Для забезпечення актуальності своїх послуг та стандартів інститут взаємодіє зі стандартизаційними організаціями, галузевими об'єднаннями та бізнес-спільнотою. Перед видачею сертифіката TZÚ проводяться випробування матеріалів та виробів:

  • на міцність;
  • на екологічну безпеку;
  • на стійкість до впливу навколишнього середовища;
  • на відповідність встановленим стандартам.

В інтернет-магазині «Євробізнес Україна» наші клієнти можуть вибрати товари з сертифікатом TZÚ.


Кепка унісекс Heavy coFEE з сертифікатом TZÚ



Кепка Heavy coFEE з вигнутим козирком та латунною пряжкою.
Пошита зі 100% бавовни.

Кепка Cool feeling coFEE з сертифікатом TZÚ



Кепка Cool feeling coFEE, пошита зі 100% переробленого поліестеру з перфорованим верхнім шаром.


 ⇑ 



Чому екомаркування важливе


Якщо ми справді хочемо зберегти своє здоров’я і довкілля, то для нас вибір екологічних матеріалів стане принциповим. Такі рішення говорять про здорове й зріле суспільство, що дбає про своє майбутнє. Наша компанія підтримує екологічні ініціативи постачальників і прагне відповідати запитам прогресивних клієнтів.

Що дає екомаркування:

  • приносить користь навколишньому середовищу;
  • заохочує бізнес;
  • дає змогу робити екологічний вибір;
  • допомагає зменшити споживання енергії та викиди CO2.
  • дозволяє суб’єктам ринку робити внесок у досягнення кліматично нейтральної, чистої економіки замкнутого циклу;
  • мінімізує використання шкідливих хімічних речовин.