Після світових екологічних катастроф і негативного впливу діяльності людини на життя планети захисники природи, деякі великі корпорації й просто свідомі індивіди починають вмикати екологічну опцію. Вона запрограмована у homo sapiens на одному рівні з інстинктом самозбереження. Професійні експерти аналізують роботу різних виробництв й виділяють ті, що спричиняють найбільш токсичні викиди. На превеликий жаль, текстильна промисловість потрапила в цей список. Вона не тільки споживає багато ресурсів, а й залишає після себе шкідливі відходи. Тому сьогодні на ринку текстилю з’явилися нові продукти. Це різні типи рослинних ековолокон, матеріали, що є результатом рециклювання та інші інноваційні екотканини.


Чому тема екотекстилю важлива?


Текстильна промисловість займається виробництвом ниток, волокон, тканин та інших матеріалів для отримання похідних продуктів – одягу, взуття, домашнього та промислового текстилю. Особливості текстильної промисловості:

  • продукція має найбільш масового споживача, тому тут залучені великі кошти;
  • належить до вторинного сектору економіки – перетворює сировину на товари;
  • текстильні товари споживаються весь рік, асортимент змінюється в залежності від пори року;
  • сегмент тісно пов’язаний з індустрією моди, тому тенденції змінюються й виникають в залежності від регіону та модних трендів.

Також для текстильної промисловості характерно те, що порівняно з іншими секторами в ній залучена велика кількість робочої сили, яку вона використовує у всьому світі. Щодо екології, то тут текстильна галузь програє, вона має досить погану репутацію. Всі текстильні продукти залишають шкідливі відходи, а це не є корисним для навколишнього середовища. Ще один недолік – текстильна промисловість споживає великі обсяги природних ресурсів.

Тому, якщо ми хочемо залишити нашим дітям та онукам планету придатною для життя, дуже важливо контролювати забруднення, що є наслідком процесів виробництва та очищати текстиль від токсичної дії. Потрібно широко застосовувати й популяризувати природні стійкі матеріали, наприклад, органічну бавовну, бамбукові волокна, які були розроблені під час досліджень у цій галузі. Екологічно чисті матеріали повинні поступово заміняти тканини, які виготовляють з великою кількістю токсинів.

Біда від текстильної промисловості полягає у масовому застосуванні хімічних препаратів, яке сильно забруднює стічні води. Текстильний сегмент є джерелом потрапляння діоксину в навколишнє середовище. Діоксини мають потужну мутагенну дію. Для максимальної екологізації цього сегмента необхідно:

  • покращити очищення повітря робочої зони;
  • підвищити методику аналізу змісту неорганічних і органічних елементів в стічних водах;
  • виробити технології, що істотно знижують концентрацію цих речовин до нормованих показників;
  • сприяти розвитку екологічної сертифікації та нормування текстильної продукції.


.

Перспективи ринку еколінійок


Головна відмінність екологічної текстильної продукції в тому, що вона виробляється відповідно до стандартів і сертифікована з точки зору екології та соціальної відповідальності. Ці стандарти дають впевненість, що сировина, з якої виробляються тканини або пряжа, є справді органічною, що суворі правила екологічно чистого виробництва дотримуються протягом усього виробничого ланцюга. Ця продукція сертифікована лише за умови дотримання стандартів на всіх етапах виробничого ланцюжка.

Переорієнтація суспільства на екотовари – це збереження планети й свого власного здоров’я.

Sustainable fashion – це спеціальний напрямок у fashion-індустрії, який популяризує екологічність у виробництві одягу. Головна мета екомоди – використання альтернативних матеріалів, які сприяють збереженню природних ресурсів та очищенню планети від сміттєвих відходів.


Типи екотекстилю

Жіноча та чоловіча футболки Sol’s з переробленої бавовни




Що таке екотекстиль? Це питання виникає сьогодні у тисяч людей, а відповіді на нього не завжди коректні. Спробуємо дати об’єктивну інформацію. Екотекстиль – це органічний текстиль, що на 100% складається з природних волокон і не містить шкідливих домішок. Зазвичай це гіпоалергенний матеріал, який довго служить і не подразнює шкіру. Іноді до екотекстилю зараховують всі товари, виготовлені з екосировини.

Насправді на екологічну чистоту впливають:

  • умови вирощування;
  • обробка волокон під час одержання текстильного матеріалу;
  • обробка готових текстильних виробів для покращення їх властивостей.

Найпопулярнішими видами екосировини є – органічна бавовна, бамбук, соя, кропива, льон, коноплі та інші рослини вирощені без хімікатів та добрив. Також до екоматеріалів включають продукти рециклінгу.

Звичайно, екотекстиль має вищу вартість, ніж речі з сировини, вирощеної з застосуванням мінеральних добрив, пестицидів, зрошувальних систем та генномодифікованих продуктів. Але вже сьогодні споживачі беруть курс на європейські стандарти щодо якості та екологічної безпечності одягового та інтер’єрного текстилю. Рекомендуємо вибирати речі з:

  • органічної бавовни, вирощеної без використання хімічних пестицидів та ГМО;
  • бамбукового текстилю – тканини з бамбука, що має приємну текстуру, екологічні властивості й прекрасно носиться;
  • текстильних матеріалів, отриманих способом рециклінгу. Це дуже свідомо й відповідально купувати речі, виготовлені з перероблених волокон або вторинних матеріалів для зменшення відходів;
  • екольону – тканини, яка виготовлена з волокон льону, що вирощений без хімічних пестицидів та з низьким водовикористанням;
  • екошовку – натурального волокна, виробленого з коконів шовковиці, яка вирощена екологічно;
  • синтетичних матеріалів з використанням вторинних джерел – використовують перероблені пластикові пляшки та інші вторинні продукти;
  • інноваційних матеріалів – це група нових екологічних продуктів, куди входять пінатекс, молочний шовк, абака-текстиль, віскоза з бамбука, конопляний текстиль, екошкіра та інші.

Інтернет-магазин Євробізнес Україна пропонує своїм клієнтам одяг, виготовлений з екологічних матеріалів. У нас ви можете придбати якісні речі з органічної бавовни: поло, худі, футболки, светри й кардигани, майки й топи, лонгсліви, сорочки, спортивні штани та інше.

Світшоти з переробленої бавовни будуть відмінно носитися і врятують безліч ресурсів, які знадобились би при виготовленні речей з первинної бавовни.

Одяг з переробленого поліестеру стане справжньою знахідкою, адже оригінальні пуловери, теплі фліси та софтшели, сучасні лонгсліви й практичні кепки прекрасно носяться, вони займуть важливе місце у вашому гардеробі, будуть служити довго й не викличуть алергії. Теплі жилетки та куртки з переробленого поліестеру надійно захистять від холоду, дощовики – від опадів.


Жіноча футболка поло PRIME POLO LADY з органічної бавовни.

Переваги речей з органічної бавовни


Органічну бавовну вирощують в максимально природних умовах без використання хімічних пестицидів та ГМО. Вирощування бавовни потребує певних кліматичних умов. Її культивують в країнах з теплим кліматом.

Органічна бавовна має декілька переваг, тканина з неї:

  • не викликає алергічних реакцій при взаємодії зі шкірою дітей та дорослих;
  • досить міцна на розрив;
  • має тривалий термін служби;
  • легко прасується;
  • більш м’яка на дотик, не містить твердих домішок;
  • пропускає на 10% більше повітря, ніж звичайна, тому одяг з неї приємно носити в спеку.

Тканина з органічної бавовни підлягає біополіровці. Завдяки цьому матеріал м’який та лагідний, менш ворсистий, ніж звичайна бавовна.


Порівняння властивостей звичайної та органічної бавовни

Звичайна бавовнаОрганічна бавовна
При вирощуванні використовують велику кількість води (для однієї футболки потрібно близько 2700 літрів).Вирощується зі зменшеним використанням водних ресурсів.
Від шкідників оброблюється пестицидами, інсектицидами та хімікатами (20% усіх пестицидів у світі використовуються саме на бавовняні поля).Використовують тільки натуральні добрива. Суміш перцю чилі, мила і часнику – для відлякування комах, з добрив – тільки натуральний гній і компост.
У багатьох країнах збирається із залученням дитячої праці.Сертифікація біобавовни підтверджує, що усі робітники виробництва є повнолітні та мають офіційне працевлаштування.
Може вирощуватися з генетично модифікованого насіння рослин.Не вирощується з генетично модифікованого насіння.
Для фарбування використовують різні типи барвників, деякі можуть викликати алергічну реакцію у людей та завдавати шкоди стічним водам.Фарбується тільки безпечними для людини та навколишнього світу фарбами.


Чоловіча сорочка з органічної бавовни





Коли на етикетці готового одягу є інформація Organic cotton, то це апріорі гарантує високу якість виробу.


Речі з органічної бавовни – це соціальна відповідальність


.Коли ми користуємося речами з екоматеріалів, ми робимо свій маленький внесок в збереження навколишнього середовища. Адже вирощування органічної бавовни дозволяє стримати глобальне потепління, зменшуючи на 92,5 млн кг вкиди вуглецевого газу в атмосферу.

На збір врожаю витрачається на 62% менше енергії, ніж на звичайну бавовну, тому що її збирають руками, а не за допомогою техніки. Сертифікація екоматеріалів охоплює весь цикл їх виробництва. Сертифіковане органічне сільське господарство покращує становище фермерів та забезпечує справедливе ставлення до працівників.

Пестициди не впливають на людей, що носять речі зі звичайної бавовни, але вони завдають шкоди тим, хто працює в полі, а також ґрунту, рослинам та комахам. Екобавовна забезпечує очищення ґрунту й збільшення врожайності природними способами. Органічну бавовну вирощують переважно на дощовій воді, що дозволяє економити ресурс планети.


Рециклінг: текстиль із вторинних матеріалів


Щороку на планеті виробляють 80 мільярдів речей з текстилю. Диктат моди й корпорацій-виробників сприяє тому, що на це витрачають величезні ресурси й кошти. Щоб хоч якось зменшити використання води, енергії й грошей, передові держави активно вводять в роботу лінії рециклінгу. Таке виробництво дозволяє отримувати текстильне полотно для нового одягу з перероблених волокон або вторинних матеріалів. Це рішення дуже вигідне економічно. Воно веде до зменшення відходів, скорочує викиди вуглецю в атмосферу й шкідливих речовин в стічні води, економить гроші на засівання площ бавовником.

Для виготовлення 1 кг бавовни потрібно 20 літрів води. Такої кількості бавовни вистачить на 1 футболку та пару джинсів. На переробних фабриках використовують на 80% менше води для виготовлення такого ж об’єму бавовни.

Етапи рециклінгу бавовняних речей:

  • використані бавовняні відходи перебирають;
  • очищають, дезінфікують та знебарвлюють за допомогою екологічного відбілювача;
  • дрібнять на тисячі компонентів;
  • перероблюють на циркулозу – екоматеріал зі зношених речей;
  • висушують у формі листів;
  • реалізують виробництвам, які виготовляють нитки.

.Очищення відбувається за допомогою хімічного процесу на водній основі. Мета його – видалення барвників та інших забруднень. Циркулоза – альтернативна целюлоза, продукт, що використовується для виготовлення бавовняних, змішаних та віскозних тканин. Пошитий з такого матеріалу новий одяг можна переробляти ще декілька разів.

Варто відзначити, що одними з перших відкрили виробництво рециклінгу скандинави. У них завжди є чому повчитися щодо збереження ресурсів і охорони природи. Щороку тільки на одній фабриці виготовляють приблизно до 7 тисяч тонн циркулози, це еквівалент 30 мільйонів футболок.

Виробниками, які підтримали ідею створення одягу з перероблених речей, стали флагман шведської текстильної індустрії H&M і легендарна компанія Levi's. Крім них, активно використовують екотканини такого походження бренди Zara, Banana Republic, Sol's, Armani, Harvest, NeoBlu, Printer Active Wear, ID identity та coFEE.

Чоловіча футболки Sol’s з перероблених бавовни (55%) та поліестеру(45%)





Ці торгові марки можна назвати соціально відповідальними. Виробники вклали гроші в доцільне використання вторинної сировини, щоб зберегти ресурси планети та зменшити сміття. Важливо зауважити, що бренди Sol's, Harvest, Printer Active Wear, ID identity та NeoBlu вторинно використовують обрізки своєї тканини, яка залишається після виробництва одягу.

В інтернет-магазині Євробізнес Україна представлені світшоти та футболки Sol’s з переробленої бавовни, які стануть незамінним екологічним одягом для людей різного віку. Склад тканини для футболок включає 50% переробленої бавовни та 50% звичайної.


Синтетичні матеріали з вторинних джерел

.
Велику нішу займають сьогодні тканини, виготовлені з перероблених пластикових пляшок та інших вторинних матеріалів. Це рятівний крок, тому що забруднення пластиком світового океану набуває загрозливих форм.

За оцінкою гідрологів, одна пластикова пляшка вбиває до 50 жителів океану. З 6-8 перероблених пляшок можна пошити сучасну стильну сукню чи зручний рюкзак. Вироби з пластику після вторинної переробки перетворюються на поліестер або нейлон. З поліпропіленових виробів можна виготовляти міцний термоізоляційний і вологостійкий матеріал для курток, плащів та дощовиків.

Жіноча куртка з переробленого поліестеру




Стильні куртки з переробленого поліестеру пропонує інтернет-магазин Євробізнес Україна. Жіноча куртка-парка ALFI WOMEN пошита з двошарової поліефірної тафти з переробленого поліестеру та водонепроникної дихаючаої мембрани ТПУ. Підкладка виготовлена з тафти з вторинного 100% поліестеру 400T. Ці інноваційні матеріали забезпечують відмінний захист від холоду, вітру й опадів.

Також з пляшок роблять водостійку цупку тканину, яка ідеально підходить для купальників і зовсім м’яку, яку використовують для пошиття суконь та футболок. Тканини з переробленого пластику мають гіпоалергенні властивості, вони ідеально захищають від ультрафіолетових променів.

Для створення тканини з пластикових пляшок знімають кришечки та етикетки, потім їх:

  • сортують за кольором;
  • пресують;
  • подрібнюють;
  • пропускають крізь паровий котел;
  • отримують флекс – сировину для подальшого створення поліестеру.

В порівнянні з чистим поліестером, виробництво поліестеру з вторинної сировини вимагає значно менше енергії, спричиняє значно менше викидів CO2 і не дає потрапляти пластиковим відходам на звалища та в океан.

В Україні вже давно почали шити одяг з переробленого океанічного пластику. Він набуває популярності, бо ми, як і всі цивілізовані люди, хочемо вберегти планету від забруднення, але ще не має масового споживача. Динаміка ринку дає надію, що плаття, купальники, плащі, куртки, штори та домашній текстиль з вторинної сировини, стають звичними в гардеробі та інтер’єрах українців.


Бамбук, екольон, екошовк та інші інноваційні матеріали

.
Рослинний світ забезпечує ідеальною сировиною для тканин. Один з найкращих екоматеріалів для одягу – бамбуковий текстиль. При вирощуванні бамбук не потребує аерації й добрив. Рослина має специфічні антибактеріальні властивості, вона сама пригнічує розвиток мікроорганізмів та не потребує обробки хімікатами. Волокна бамбука мають пористу структуру, тому тканина на 20% краще, ніж бавовна пропускає повітря і на 60% краще від бавовни вбирає вологу. Тканина з бамбука має приємну текстуру та екологічні властивості. Людина в такому одязі не пітніє. Бамбуковий одяг може відбивати до 98% УФ променів.

Екольон – це тканина, виготовлена з волокон льону, який був вирощений без хімічних пестицидів та з низьким водовикористанням. Виробництво будь-якої тканини вимагає складної обробки, це, звісно, має вплив на навколишнє середовище. Ступінь впливу відрізняється для різних тканин, льон тут виграє. Його вирощування вимагає набагато менше води, ніж бавовна, і не потребує хімічних добрив або пестицидів. Саме по собі виготовлення тканини також менш шкідливо. Ще один плюс одяг, виготовлений з лляної тканини є біорозкладаним.

.Сьогодні лляні тканини активно використовують для пошиття екоодягу майже всі популярні бренди. Одяг з льону має вагомі переваги, він є:

  • довговічним;
  • дихаючим;
  • зносостійким;
  • легким;
  • абсорбуючим;
  • антимікробним.

А ще лляні речі дуже приємно носити в спеку, вони знижують температуру тіла.

Пінатекс – альтернатива одягу з натуральної шкіри. Це матеріал, виготовлений з ананасових шкірок, його ще називають веганська шкіра. Цей екологічний замінник розробили бренди Matt&Nat і Stella McCartney. На дотик пінатекс схожий на шорстку повсть. Для вирощування ананасів не використовуються пестициди та хімічні речовини. Ці рослини потребують значно менше води, ніж бавовна.

Ще виробники пропонують екошовк, тканину з абаки, молочний шовк, віскозу з бамбуку, конопляний та соєвий текстиль, екошкіру та інші.

Екошовком називають натуральне волокно, вироблене з коконів шовковиці, яка може бути вирощена екологічно. Абака – це текстильний банан, з волокон якого роблять одяг, сумки та килими в екостилі. Матеріал дуже міцний, на нього не діє навіть солона морська вода.

Віскоза з бамбука (bamboo viscose) – це інноваційна тканина натурального походження. Вона має всі переваги бамбукових тканин – гіпоалергенність, високу гігроскопічність та повітропроникність. Вбирає вологу краще, ніж бавовна. Речі з bamboo viscose дуже зносостійкі, не деформуються після прання.

Тканина з соєвих волокон має високі споживчі властивості. Вона виготовлена за новітньою біотехнологією, нагадує ніжний кашемір, може швидко поглинати та випаровувати вологу. Сою для екотекстилю вирощують без пестицидів та добрив.


Коноплі – наше все

.



Доброго слова заслуговує текстиль з конопель. Це традиційна рослинна сировина, з якої шили одяг наші прапрабабусі. Всі процеси конопляного виробництва було закріплено у фольклорі:

  • вирощування з геолокацією – «Від Києва до Лубен насіяла конопель»;
  • внесення зерна в ґрунт – «Сію, сію, сію конопелечки»;
  • обробка сировини – «На вулиці не була, конопельки терла, не бачила джигуна, мало я не вмерла»;
  • формування нитки – «Кину кужіль на полицю, сама піду на вулицю… ».

Коноплі були незаслужено забуті, але зараз ми не тільки купуємо конопляне полотно в Китаї, а й починаємо відроджувати своє виробництво. Конопляна тканина має багато переваг. Вона добре поглинає піт і запах, міцна, антистатична, антибактеріальна, легко переться і добре прасується. В такому одязі добре регулюється термобаланс тіла. З конопель роблять не тільки одяг, а й постіль, взуття, інтер’єрний текстиль.

Споживачам хочеться щиро побажати: купуйте одяг, носіння якого додасть вам здоров’я, а його виробництво не зашкодить планеті! Компанія Євробізнес Україна допоможе зробити правильний вибір.