В сучасному світі страшно уявити момент, коли закінчується заряд в телефоні й людина залишається без інтернету та зв’язку. Неможливість скористатися банкінгом, щоб розплатитися за їжу, пальне, квиток забезпечить нервовий зрив навіть у найбільш оптимістично налаштованих. Щоб не потрапити в таку незручну ситуацію, був створений портативний пристрій, який може заряджати смартфони й планшети в дорозі, на природі, в місцях, де відсутнє електропостачання. Спробуємо розібратися, який Powerbank забезпечує якісну зарядку.

Для чого потрібен повербанк

Дослівний переклад Powerbank – банк енергії. Маленький прилад, який поміщається в кишеню або в компактну жіночу сумочку, підзарядить ненажерливі гаджети й забезпечать дистанційну роботу та спілкування. Можна вибрати недорогу модель середньої потужності (ємність – 4000-8000 mAh), що підійде для 1 або 2 зарядок смартфона. Більш потужні (16000-30000 mAh) й дорожчі варіанти, яких вистачить на 3-4 зарядки смартфонів або роботу ноутбука. З ними можна поїхати на кілька днів порибалити. Powerbank знадобиться за кордоном – в чужій країні треба час, щоб розібратися, де можна під’єднати телефон, щоб поповнити заряд. Повербанки з великою ємністю потрібні українцям ще й тому, що під час війни можуть виникнути й, на жаль, виникають перебої з постачанням електроенергії. Портативні акумулятори іноді рятують комусь життя.

Для під’єднання пристрій може мати  кілька універсальних виходів – USB і microUSB. Користуючись ними, можна заряджати телефони, навігатори, планшети, рації й сам Powerbank. Габарити та форма повербанку може бути різною. На українському ринку можна знайти пристрої, що мають круглу, квадратну, прямокутну або овальну форму. Про габарити потрібно знати одне – чим потужніша модель, тип більша в неї ємність батареї, значить, будуть більші розміри та вага. Для смартфонів і планшетів на 1-2 зарядки достатньо зовнішніх акумуляторів, що помістяться в долонях.

Як правильно вибрати повербанк

Який повербанк краще купити, адже пропозицій на ринку дуже багато. При виборі моделі потрібно уважно вивчити її основні технічні характеристики:

  • тип акумуляторної батареї:
  • ємність;
  • показники напруги;
  • форма та габарити;
  • матеріал корпусу;
  • робоча температура.

Powerbank випускають на основі літій-іонних та літій-полімерних акумуляторів, які надійно захищені корпусом з металу та пластику. Пластиковий корпус легший, а металевий більш витривалий, він надійно захистить пристрій від ударів, сколів та механічних пошкоджень. Циліндричні Li-ion елементи живлення мають вигляд звичайних пальчикових батарей. Літій-іонні акумулятори, які використовують в повербанках, мають багато переваг:

  • високу ємність;
  • відсутність «ефекту пам'яті» (немає такого, коли батарея запам'ятовує, скільки ємності не було використано і при розрядці віддає заряд до цієї межі);
  • можливість регулярної підзарядки;
  • просту експлуатацію;
  • великий запас робочих циклів.

Недоліки Li-ion АКБ – погана зарядка при мінусових температурах та старіння акумулятора, якщо він не використовується.

Літій-полімерні батареї вважаються покращеним варіантом Li-ion, бо мають більшу ємність. Їх використовують у смартфонах та інших гаджетах, вони абсолютно безпечні. Батареї можуть мати різну форму й товщину до 1 мм. Тому виробники пропонують дуже тонкі та компактні павербанки. Літій-полімерні АКБ відрізняються великим терміном експлуатації, їх ціна вища, ніж у літій-іонних.

Який повербанк краще купити: ємність та застосування

Powerbank, що комплектується літій-іонними або літій-полімерними батареями, має різну ємність (кількість енергії, яку може зберегти батарея). Від цієї характеристики залежить, зможе пристрій зарядити телефон, декілька гаджетів чи ноутбук. 

Ємність вимірюється в міліампер-годинах (mAh), вона вказується в технічних характеристиках павербанку. Міліампер – це одна тисячна частина ампера. Середній показник ємності батареї смартфона – 4000 mAh, це значить, що для повної зарядки телефону потрібен повербанк, ємність якого понад 5000-6000 mAh. Показник більший, ніж на телефоні, це тому, що при передачі енергія втрачається. ККД акумуляторів зазвичай становить 78-94%, залежить від бренду, характеристик моделі та очікуваних втрат при перетворенні електроенергії. Який повербанк вибрати, щоб зарядити смартфон 2 рази? Потрібно вибирати модель з показником ємності  12000 mAh. 

Для кожного типу Powerbank є своя сфера застосування:

  • найдешевші пристрої з мінімальними показниками 2000-3000 mAh купують для підзарядки бездротових навушників, смартгодинників тощо;
  • моделі 4000-8000 mAh – для одної повної зарядки смартфонів;
  • повербанки з ємністю 9000-16000 mAh призначені для швидкої передачі енергії кільком гаджетам;
  • зовнішні акумулятори 16000-30000 mAh – підходять для зарядки ноутбуків;
  • пристрої з ємністю понад 30000 mAh забезпечують живлення маленьких холодильників, телевізорів.

Слід зауважити, що повербанки з високою ємністю мають високі ціни, до того ж вони досить важкі. Заряджаються потужні пристрої 5-7 годин.  

Крім ємності, при виборі моделі слід звернути увагу на вихідну напругу і силу струму повербанка. Вона повинна збігатися з вхідною напругою смартфона чи іншого приладу, який планують заряджати. Для зарядки смартфонів достатні показники 5 В і 2 А, якщо дані на блоці живлення гаджета відповідні, зарядка підійде.

Повербанки для брендування – вигідний рекламний хід

Так вийшло, що Powerbank став гаджетом, який уже придбали або хочуть придбати власники смартфонів, айфонів, ноутбуків та планшетів, а це практично все працездатне й активне населення. Тому корпус повербанка – ідеальне місце для реклами будь-якого бренду. Цей пристій займає топове місце в першій п’ятірці популярних товарів для промоакцій. Коли на нього майстерно нанесуть лого компанії, замовник обов’язково буде у виграші.  

Переваг у такого маркетингового ходу декілька:

  • повербанк має хорошу основу для нанесення логотипу компанії;
  • корпус, виготовлений з пластику та металу, дозволяє використовувати різні технології брендування;
  • сучасний дизайн повербанків робить їх дуже привабливими та помітними;
  • компактний пристрій с нанесеним логотипом майже завжди буде в полі зору не тільки власника, а також його колег, сусідів в транспорті тощо, це дозволить в рази збільшити цільову аудиторію.

При нанесенні свого бренду на повербанк слід заздалегідь перевірити якість продукції, щоб не постраждала репутація бренду. Компанія Євробізнес Україна пропонує високоякісні повербанки різної ємності, які можна брендувати, застосовуючи один із методів:

  • лазерне гравіювання – випалювання лазерним променем зображення;
  • наклеювання наліпки;
  • створення смоляної шильди – гнучкої об’ємної наклейки;
  • цифровий та сублімаційний друк;
  • тиснення;
  • тамподрук – перенесення фарби за допомогою спеціального кліше;
  • шовкографію – один з видів трафаретного друку;
  • термотрансфер – нанесення наліпки за допомогою термопреса.

Якісні товари та широкий спектр з послуг брендування задовольнять навіть найвибагливіших клієнтів, сприйняття яких перенасичене сучасними технологіями, у нас є чим вас здивувати.

Як вибрати повербанк для ноутбука

У кого ноут є головним інструментом для роботи, той більше за всіх знає, як важливо весь час мати резервний банк заряду. Головна відмінність повербанка для ноутбука – велика ємність. Для смартфона можна брати пристрій 4000 mAh, а щоб зарядити ноутбук потрібні моделі на 16000-30000 mAh з виходом USB Type-C. Цей тип роз’єму йде до нового стандарту –  USB 3.1 і забезпечує достатню швидкість зарядки ноута від повербанка. 

Для типорозмірів USB 2.0  підходять роз’єми Type-А і Type-В. Є павербанки, в яких комбінуються роз’єми, наприклад, 2 порти USB-C на вхід і вихід і 2 USB-А на вихід. Можна одночасно зарядити ноут і бездротові навушники. USB 3.0 значно прискорює зарядку, а новий USB 3.1 з універсальним роз'ємом Type-C взагалі є новим стандартом підключення, він забезпечує високошвидкісну зарядку і передачу даних.

Ноутбук теж повинен мати роз’єм USB Type-C, моделі старого зразка можна заряджати універсальними повербанками з вбудованою розеткою. При виборі кабелю зарядки потрібно дивитися на його потужність. Потужністю кабелю повинна бути не меншою, ніж вихідна потужність на блоці живлення комп'ютера, щоб  не перегрівався шнур. 

Також потрібно слідкувати за показниками напруги й сили струму. Вони вказані в технічних характеристиках повербанку. Для ноутбуків підбирають портативні зарядки більшої потужності, ніж для смартфонів. Вихідна напруга повербанка для ноута повинна бути не менше 15-20 В, сила струму – 3-5 А. Щоб дізнатись потрібну потужність, слід перемножити показники напруги на силу струму – 20 В х 5 А = 100 Вт. Ідеальний показник потужності зовнішнього акумулятора для ноутбука – 100 Вт. 

Повербанк для айфону

Якщо ви активно користуєтесь iPhone, то він потребує регулярної підзарядки, тут без портативного зовнішнього акумулятора не обійтися. Маючи його, ви будете завжди з улюбленим девайсом. Power Bank зарядить айфон в літаку, на пляжі чи на прогулянці. Це вихід, якщо ви вийшли з дому й забули зарядити iPhone, повний повербанк завжди виручить. Коли в айфоні лишається мало заряду, його перемикають в режим оптимізації. Після приєднання до джерела живлення iPhone автоматично виходить з режиму низького заряду після заряджання до 80%.

При виборі повербанка для айфона головним параметром залишається ємність пристрою. З кожним роком павербанки нарощують мускули – виробники пропонують користувачам компактні моделі все з більшою ємністю, але з компактними габаритами. Чим вища ємність повербанка, тим більше разів можна зарядити айфон. 

Великою популярністю користуються пристрої, ємність яких дозволяє зарядити айфон 2-3 рази. Повербанки для iPhone мають ємність:

  • 6000-9999 міліампер-годин;
  • 10000-11999 міліампер-годин;
  • 12000-19999 міліампер-годин.

Прискорити процес заряджання айфона від повербанка допоможе технологія Quick Charge 3.0. Її особливість в тому, що заряджання батареї відбувається з вищою напругою. Якщо перше покоління Quick Charge 3.0 підвищувало швидкість на 40 %, то пристрої останнього покоління здатні пришвидшити процес в 4 рази. Крім швидкості заряджання, Quick Charge 3.0 знижує споживання енергії та зменшує виділення тепла.

Роз’єми у повербанках для iPhone бувають: USB (є моделі з можливістю заряджати по кілька гаджетів 2 х USB), micro-USB та USB Type C. Багато павербанків мають світлові індикатори, на них видно рівень заряду. Повербанк для айфону може комплектуватися кабелем:

  • USB-Lightning – перехідник між стандартним USB і слотом для девайсів Apple;
  • micro-USB – звичайний стандартний кабель.

Як зарядити повербанк

Техніка довго служить і працює без перебоїв у тих, хто не тільки розгортає інструкцію, а й читає її. Звичайно, нічого незвичного й складного в зарядці немає, але є нюанси. Виробники рекомендують вперше зарядити повербанк максимально. Існують спеціальні програми, які допомагають визначати рівень заряду. Тестери відповідають за струм, з їх допомогою можна стежити за часом, який потрібен для зарядки. 

Відключають повербанк від мережі тоді, коли індикатор покаже 100% заряду. На світлодіодних індикаторах при повній зарядці світяться всі діоди. За співвідношення струму і напруги відповідає контролер. Для максимальної місткості заряду здійснюють 2-3 цикли зарядки/розрядки. Для покращення роботи Power Bank існує декілька рекомендацій від фахівців.


Якщо ви помітили, що повербанк почав швидко розряджатися, потрібно повторити 1-2 рази процедуру повної зарядки/розрядки.

Виробники не рекомендують заряджати повербанк наполовину. Витримуйте його ввімкненим до повної зарядки, в різних моделей це займає 4-5 годин. 

Не розряджайте пристрій повністю. Якщо часто витрачати заряд до нуля, це зменшить термін експлуатації приладу. Потрібно залишати 10-15%.

Щоб відкалібрувати пристрій, раз в 3-4 місяці повністю садіть батарею.

Якщо не користуєтесь пристроєм, не лишайте його повністю розрядженим. Також йому зашкодить повна зарядка.

Дотримуйтесь рекомендацій виробника про силу струму, з якою потрібно заряджати Power Bank.

Повербанк можна заряджати від комп'ютера або ноутбука. 

Повербанк на сонячній батареї 

Геніальний задум – перетворення сонячних променів на електричну енергію. Виробники повербанків зуміли застосувати цю технологію при створенні зовнішнього  акумулятора. Чого ще бажати: лежиш на сонечку, а твій гаджет заряджається. Такий павербанк зручно брати на відпочинок, в турпохід чи на риболовлю.

Для виготовлення сонячних панелей використовують монокристалічні, полікристалічні та плівкові конструкції на напівпровідникових фотоелементах. Акумулятори на сонячних батареях працюють так: під впливом променів утворюються електронні пари з частковим перенесенням електронів з одного шару до іншого. При цьому у ланцюзі з'являється напруга, яка й заряджає акумуляторні елементи.

Сьогодні на українському ринку гаджетів є сегмент досить потужних повербанків з сонячними батареями, які пройшли перевірку на позиціях ЗСУ. Ці моделі працюють без нарікань, мають ємність до 30 тис. міліампер-годин. Літом повну ємність набирають за один сонячний день, восени – за три. 

Які ще бувають повербанки

Більшість повербанків мають стандартний вигляд маленької пласкої коробочки або бруска-паралелепіпеда. Але можна знайти й дизайнерські речі.


Наприклад, милий повербанк для дівчат, виготовлений у формі зеркала-пудрениці. Компактна й приємна річ, вона стане гарним подарунком для юної леді.


Ще одна елегантна модель сірого кольору з ручкою для переноски. Верхнє покриття сірого кольору. Пристрій додатково обладнаний динаміком та тримачем для смартфона. Він досить потужний, його ємність – 8000 mAh.


Практичний і не за всі гроші світу пристрій для заряджання гаджетів, обладнаний сонячною батареєю.


Прекрасний подарунковий варіант – павербанк 8000 mAh. Всі ці моделі можна купити у нас з замовленням брендування. 


Компанія Євробізнес Україна є одним з найвідоміших гравців українського ринку рекламно-сувенірної продукції. Ми пропонуємо найбільший вибір товарів для брендування. Весь асортимент – це речі європейської якості та сучасного дизайну. Вони будуть ідеально поєднуватися з логотипом та слоганом будь-якої компанії.    
Якісний товар, сучасні методи брендування та рекордно короткі терміни виготовлення приваблюють наших нових та постійних замовників.