Футболка – демократичний та універсальний одяг






Футболка – демократичний та універсальний одяг. Її вдягають всі – від безробітного до мільйонера, але є нюанси. Виробники пропонують величезний асортимент продукції, ціна кожної моделі різна. Спробуємо розібратися, від чого залежить ціна моделей та як впливає на неї щільність тканини футболок.







Зміст статті
  1. Які тканини для футболок використовують виробники
  2. Трикотажне полотно з плетінням інтерлок
  3. Джерсі – благородний трикотаж
  4. Рібана – трикотаж поперечного в’язання
  5. Піке або лакоста
  6. Віскоза – штучний матеріал з целюлози
  7. Синтетичні матеріали
  8. Щільність футболок


Які тканини для футболок використовують виробники

Які тканини для футболок використовують виробникиФутболки вдягають на голе тіло, тому на них не роблять жорстких швів, не застосовують грубих ниток. Тканина для пошиття футболок завжди приємна на дотик і зносостійка.

Виробники використовують різні види матеріалів, перевагу віддають натуральним, але залюбки використовують бавовну з відсотком еластаном або лайкри та поліестер 100%. Звичайно, найкращий варіант для пошиття футболок – це бавовняне полотно з мінімальним вмістом штучних волокон. Найпопулярнішими варіантами для футболок є:

  • звичайна та органічна бавовна
  • віскоза
  • поліестер
  • еластан
  • лайкра
  • перероблений поліестер.

Вимоги до тканин, які використовуються для пошиття футболок, матеріал повинен:

  • добре пропускати повітря, щоб шкіра дихала;
  • вбирати надлишки вологи;
  • бути практичним при носінні – тримати форму й не розтягуватися після прання;
  • забезпечувати комфорт і зручність;
  • легко переносити прання у машинці й не втрачати кольору.

Також тканини проходять додаткову обробку. 

Санфоризація – важлива технологія, яка по суті є процесом попередньої усадки тканини.

Карбонізація – це обробка тканин слабким розчином сірчаної кислоти для  видалення рослинних домішок. Щоб полотна були більш міцними та приємними на дотик, проводять мерсеризацію бавовняних тканин. 

Мерсеризація – це процес обробки полотна в натягнутому стані концентрованими лугами.

Для пошиття футболок використовують полотно, виготовлене з гребінної або напівгребінної бавовни. Гребінна бавовна – це складова системи прядіння, процес перероблення пряжі через гребенечесальну машину. При виробництві довгі волокна прочісують, витягують і скручують в тонкі й дуже міцні нитки. Тканина або пряжа виходить тонкою, рівною, гладкою, м'якою та міцною, має рівну поверхню без ворсу. Завдяки своїм властивостям дає можливість зробити якісне нанесення, оскільки фарба лягає рівно. Це пряжа найвищого ґатунку, тому після всіх трудовитрат на виробництво, виріб із неї не може бути дешевим.

Напівгребінна бавовна – це пряжа середньої та великої лінійної густини, дуже міцна та злегка пухка. Відрізняється від гребенної відсутністю гребнечесання.

Тканина – це текстильне полотно, яке виткане шляхом переплетення взаємно перпендикулярних систем ниток. Тип плетіння впливає на її характеристики. Для пошиття футболок використовують трикотаж з плетінням:

  • джерсі,
  • інтерлок,
  • рібана,
  • піке (для поло),
  • ringspun.

 Трикотажне полотно з плетінням інтерлок

У дослівному перекладі інтерлок означає «перехрещення». Це трикотажне полотно сплетено особливим чином, при якому лицьова і виворітна частини тканини не відрізняються ні візуально, ні на дотик. Завдяки ідеальної гладкості, матеріал отримав другу назву – двуластик. Внаслідок великого числа переваг і унікальних характеристик інтерлок придбав популярність у споживачів. Для нього характерні:

  • висока міцність;
  • екологічність;
  • стійкість до механічного впливу;
  • тривалий термін служби;
  • невибагливість у догляді.

Тканина не викликає алергічних реакцій і подразнень, завдяки чому може використовуватись у виробництві одягу для немовлят. Інтерлок добре зберігає форму і не втрачає свій колір після тривалого носіння. Речі не витягуються після прання, добре сидять на фігурі.


 Джерсі – благородний трикотаж

Джерсі – благородний трикотаж

Джерсі – універсальна й тому дуже популярна тканина, з неї можна пошити з неї можна майже все. Тканина з переплетінням джерсі – це зв’язане на спеціальних текстильних машинах однорядне полотно, яке відрізняється високою щільністю та еластичністю. Лицьова і виворітна сторони мають різні малюнки. На лицьовій видно кіски з рядів вертикальних петель, на виворітній – горизонтальні смуги. Джерсі добре тягнеться, але не витягується.

Переваги тканини:

  • прекрасна еластичність;
  • висока гігроскопічність;
  • повітропроникність;
  • зносостійкість;
  • екологічність;
  • простий догляд.

 Рібана – трикотаж поперечного в’язання

Рібана – трикотажне полотно, виготовлене за технологією поперечного в'язання на основі подвійного переплетення ниток. Готова тканина виглядає однаково з обох сторін. Полотно схоже на ручне в'язання в дрібну гумку. Лицьові й виворітні петлі чергуються через одну, надаючи матеріалу естетичність і акуратний зовнішній вигляд. За еластичність і пружність рібану називають манжети гумка.

Полотно з плетенням рібана може бути бавовна 100% або бавовна + лайкра, еластан, поліестер, віскоза. Невеликий відсоток (5-15%) штучних волокон підвищує  носкість, робить тканину приємною на дотик і сприяє збереженню первинної форми після прання. При пошитті футболок рібана використовується для оформлення горловини та рукавів. Вона має всі переваги якісного трикотажу: екологічність, здатність вбирати вологу, міцність і зручний догляд.


 Піке або лакоста

Трикотаж піке має другу назву лакоста (так, це стосується того крокодилячого лого). Назва походить від прізвища тенісиста Жана Рене Лакоста, що заснував бренд футболок поло для тенісу. Тканину стали називати по аналогії з торговою маркою Lacoste. І хоч зараз бренд шиє не тільки тенісні футболки, назва за тканиною закріпилась.

Піке – це назва трикотажного переплетіння. Текстура полотна піке-лакоста нагадує бджолині стільники, виворітна сторона гладка. Тканина м’яка й приємна на дотик. Малюнок плетіння буває не тільки сотоподібним, можуть зустрітися квадрати або ромбики різних розмірів. 

Піке/лакоста має різний склад, це може бути 100% бавовна, суміш бавовни та синтетичних волокон. Спочатку футболки поло Lacoste виготовляли тільки з чистої бавовни, зараз багато моделей пошиті з полотна, в складі якого, крім бавовни, є віскоза, поліестер, еластан тощо. Синтетичні волокна позитивно впливають на міцність, додають матеріалу еластичності, роблять його більш практичним. Мікс бавовна + синтетика забезпечує моделям довге носіння та швидке висихання після прання. Для дитячих речей часто використовують тканину піке-лакоста з бавовни 100%.

Піке буває декількох видів:

  • трикотажна бавовняна;
  • змішана – піке з віскозою, поліестером і еластаном;
  • бавовняне полотно з начосом;
  • бумазея – щільне піке з начосом 

Футболки шиють з перших двох різновидів. Бавовняне полотно з начосом використовують для пошиття дитячих комбінезонів та боді. З щільної бумазеї шиють піджаки та верхній одяг.


Ringspun – кільцеве прядіння

Бавовняне полотно, виготовлене кільцевим способом плетіння, називають ringspun або ringspun cotton. Така тканина ідеально підходить для пошиття якісних футболок та лонгслівів, з неї часто виготовляють моделі класу преміум. Полотно часто характеризується низькою ворсистістю. Речі з тканини, вив'язаної кільцевим методом ringspun, практично не дають усадки. Вони гарно носяться, досить довго зберігають форму й приємний зовнішній вигляд. Ще одна перевага футболок ringspun – вони виготовлені без бічних швів.


 Віскоза – штучний матеріал з целюлози

Тканина віскоза – це ніжний матеріал, що за своїми властивостями нагадує льон, бавовну, шовк, в залежності від того, який спосіб обробки матеріалу. Більш того, цей матеріал виготовляється з натурального волокна, але синтетичним шляхом, в цьому і полягає його основна особливість.

Волокно для віскози отримують із деревини, яку дрібнять та розмочують, щоб одержати целюлозу. З целюлози формують нитки, пропускаючи через кислотний розчин, потім їх сушать, фарбують і роблять тканину, що має властивості натуральних матеріалів з льону та бавовни.

Віскозне полотно має переваги:

  • літом у футболках з віскози прохолодно, а взимку тепло;
  • це гіпоалергенний матеріал, м’який та приємний на дотик;
  • віскоза не накопичує статичну електрику;
  • дуже міцна на розрив;
  • максимально довго зберігає колір, не линяє;
  • її гігроскопічність у 2 рази більша, ніж у бавовни. 

Недоліків у віскози практично немає, хіба що тканина дає невелику усадку (до 10%). Але якщо прати на рекомендованих програмах, то усадка буде мінімальною.


 Синтетичні матеріали

Асортимент синтетичних полотен, які використовують для пошиття футболок, включає:

  • поліестер – це тканина зі штучного поліефірного волокна. Прекрасно тримає форму, не тягнеться, міцна на розрив, довговічна, але має гірші показники повітропроникності та гігроскопічності;
  • перероблений поліестер – матеріал, виготовлений з океанічного пластику, не поступається властивостями звичайному поліестеру;
  • лайкра – еластичний матеріал, додають до бавовни, щоб збільшити довговічність і зробити тканину більш придатною для пошиття спортивного одягу.

 Щільність футболок

Зазвичай про щільність тканини питають тільки фахівці. Пересічні покупці одягу цікавляться тільки тим, з якого матеріалу пошитий виріб та вмістом в ньому натуральних і синтетичних волокон.

Щільність тканини – це показник числа ниток, що вимірюється в грамах, які припадають на 1 кв. м полотна. Чим вище значення, тим більша кількість ниток була використана при плетінні. Цей параметр визначає, для пошиття якого одягу можна використовувати тканину. Щільність є важливим показником ваги й міцності полотна, на нього впливає тип, структура та спосіб скручування ниток. Яка щільність тканини, обов’язково дізнаються виробники перед придбанням матеріалу для пошиття футболок. 

Розглянемо як корелюється м’якість та легкість виробів з показниками щільності. Фахівці зазначають, що є кілька сегментів продукції, в кожному якість товарів залежить від щільності тканини, з якої вони пошиті.

Футболки зі щільністю від 110 до 135 г/кв. м пошиті з тканини з найнижчими показниками щільності. Якщо полотно такої щільності розтягнути, то воно буде просвічуватися. Ці вироби використовують для рекламних компаній з невеликим бюджетом. Модель можна купити для літа, але вона вже не буде мати належного вигляду в наступному році.

Вироби зі щільністю від 140 до 170 г/кв. м





Вироби зі щільністю від 140 до 170 г/кв. м – це продукція середнього сегмента. Ці футболки мають високу якість, вони пошиті зі щільнішої тканини. Гарно переносять прання, не втрачають колір. Прикладом такої продукції є чоловіча футболка кольору джинсовий меланж. Модель пошита з тканини, виготовленої з гребінної бавовни 100% (щільність – 150 г/кв. м). Гребінна бавовна – це покращена версія звичайної, тканина з неї якісніша, м’яка та гладка (без ворсу), носиться довше.







Щільність футболок від 170 до 250 г/кв. м
Щільність від 170 до 250 г/кв. м – такий показник мають тканини, з яких шиють футболки класу преміум. Речі, пошиті з такого матеріалу, виглядають дорогими й стильними. Вони довго носяться, не втрачають вигляд після прання. Гарним прикладом футболок преміум є модель коралового кольору, пошита з органічної (вирощеної без хімії) бавовни 100%.

Оптимальним параметром щільності тканин для пошиття футболок є значення від 160 до 250 г/кв. м. Для спекотного літа варто вибрати моделі з меншою щільністю, а от для зими та осені підійдуть вироби, пошиті з тканини з показником від 170 г/кв. м. В них вам буде тепло й комфортно.





Купити футболки жіночі, чоловічі, дитячі й унісекс, пошиті з тканини зі щільністю від 150 г/кв. м і вище, завжди можна в компанії Євробізнес Україна.

Ми пропонуємо не тільки якісну продукцію, а й професійне брендування моделей з використанням різних технологій: вишивка, флексодрук, сублімаційний друк, шовкографія, шеврон тощо.